Google Website Translator

sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Juhannuspäivä kevyesti kalalla

Kun juhannusaatto mentiin hieman raskaammin lihalla ja tukevilla salaateilla, juhannuspäivänä kevennettiin ruokavaliota kesäisempään suuntaan. Vuorossa olivat loimulohi, uudet perunat, kevyesti pikkelöidyt vihannekset ja jälkiruokana paistetut nektariinit.

Loimulohen tekoon kotona kerrostalossa ei ole mahdollisuutta, joten hankin palan valmista loimulohta. Sen voi nauttia kylmänä tai lämmittää vesihauteessa, jolloin kala ei kuivu. Kyytipojaksi sopivat kivasti juhannuksen alla myyntiin tulleet uudet perunat ja voi. Lisukkeiksi valitsin kausivihanneksista retiisin ja avomaan kurkut. Otathan huomioon, että ohjeet on mitoitettu 2lle hengelle.

Pikkelöidyt retiisit

1 nippu retiisiä
2-3 rkl etikkaa
ripaus suolaa

Siivuta retiisit. Tuoreista, esim. oman maan retiiseistä mukaan voi jättää myös vihreän naattiosa.
Laita retiisisiivut purkkiin. Annostele päälle etikka ja suola. Sulje purkki, sekoita ainekset ja anna maustua vähintään 30 min. jääkaapissa.

Mummon suikalekurkut

2 avomaan kurkkua
0,4 dl väkiviinaetikkaa
0,5 rkl sokeria
ripaus suolaa
1-2 rkl tilliä

Kuori avomaan kurkut ja suikaloi ne pituussuunnassa esim. juustohöylällä. Laita suikaleet purkkiin. Lisää purkkiin muut aineet ja maista kastike. Säädä halutessasi oman maun mukaan mausteita.
Sulje purkki ja ravistele sisältöä, kunnes tillit ja kurkut ovat hyvin sekoittuneet. Anna maustua yön yli jääkaapissa.

Jälkiruoka oli sitten oma tarinansa. Tämän reseptin olen löytänyt joskus vuonna silloin ja tällöin lehdestä ja ottanut sen talteen. Alun perin reseptissä käytettiin persikoita, mutta itse valitsin myös kausituotteena myytävän nektariinin. Tosin ohje toimii varmasti ympäri vuoden kulloisenkin kausituotteen kanssa, kunhan hedelmän maku sopii kaneliin ja inkivääriin (omena, päärynä, ananas jne.).

Paistetut nektariinit ja kanelikerma

4 nektariinia
3 rkl voita
3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
Kanelikerma:
2 dl vispi- tai kuohukermaa
sokeria maun mukaan
2 rkl sitruunamehua
1-1,5 tl kanelia

Halkaiset nektariinit ja poista kivet.
Sulata paistinpannulla voi ja lisää sokeri ja mausteet voisulaan. Anna niiden sulautua voihin keskilämmöllä ahkerasti sekoittaen.
Paista nektariininpuolikkaita maustevoissa välillä käännellen kunnes ne ovat pehmenneet, saaneet hieman väriä ja makua.
Tee hedelmien paistuessa kanelikerma. Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri, sitruunamehu ja kaneli ja sekoita tasaiseksi.
Nosta hedelmänpuolikkaat tarjoiluastiaan ja valuta päälle hieman paistolientä. Anna hedelmien jäähtyä, kunnes ne ovat haaleanlämpimiä. Lisää mukaan kermavaahto ja tarjoile heti.

Näin mentiin kevyesti eilinen päivä. Tämä päivä meneekin mukavasti tiskatessa ja kasvimaata kitkiessä, hernepenkki kun alkaa osoittaa kasvun merkkejä. Perunoiden alustaakin pitää hieman siistiä, samoin sipulien. Onhan siinä tälle päivälle aivan tarpeeksi aktiviteettiä. Illaksi olen jättänyt vielä ylimääräisen leipomistehtävän. Hankin loppuviikosta kirsikoita (myös sesonkituotteita tällä hetkellä) ja aikomus on pykätä kasaan pikainen kirsikkapiirakka.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)