Google Website Translator

torstai 16. maaliskuuta 2017

Katkarapuja ja sitruunaa

Tällä viikolla piti viikonlopun ruoat tehdä hieman aikaisemmin, koska lauantai tulee vietettyä kaupungilla ensin katsastamassa American Curl-kissoja Vaasan Eläinkeskuksessa (olen aina halunnut nähdä tuollaisen ihka elävän töpökorvan) ja sen jälkeen Vaasan LittFestin tilaisuuksissa.

Loppuviikon ruoaksi valitsin risoton. Kaikkien taiteen sääntöjen mukaan se tulisi nautti heti valmistamisen jälkeen. No ei estä minua lämmittämästä sitä myöhemminkin.
Olen intohimoinen kokkiohjelmien seuraaja ja eräässä Masterchef Australia jaksossa itse Marco Pierre White opetti, miten tehdään perusrisotto oikein. Vaikka itse pidän hieman kiinteämmästä risotosta, päätin kokeilla tekoa hänen ohjeillaan, tosin lisäten mukaan muutaman lisukkeen perusrisottoon.

Katkarapu-hernerisotto

8 dl vettä
1,5 kala- tai kasvisliemikuutiota
(1 rkl kalakastiketta)
ripaus sahramia
1,5 dl valkoviiniä tai laimennettua sitruunamehua (50/50)
2 rkl öljyä + 1 rkl voita
1 keskikokoinen sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
ripaus sahramia
200 g risottoriisiä
1 dl pakasteherneitä
200 g jättikatkaravun pyrstöjä
1 dl raastettua parmesaania
2 rkl voita
Koristeluun:
parmesaania raastettuna
jättikatkaravun pyrstöjä
persiljaa
(sitruunalohkoja)

Sulata ja valuta jättikatkaravun pyrstöt ja herneet. Poista katkaravunpyrstöistä pyrstöosan kuori muutamaa koristeeksi varattu pyrstöä lukuun ottamatta.
Keitä kala/kasvisliemi valmiiksi. Lisää liemeen halutessasi kalakastike (jos käytät kasvislientä) ja ripaus sahramia. Pidä lämpimänä liedellä.
Jos käytät sitruunamehua, sekoita mehu ja vesi suhteessa 50/50.
Raasta sipuli ja valkosipuli.
Lämmitä öljy-voiseos paistokasarissa ja lisää sipuliraasteet kuullottumaan (n. 2-3 min). Älä polta. Ripottele sipuleiden sekaan sahrami ja sekoita se tasaiseksi sipuleiden joukkoon. Lisää riisit ja anna niiden kuullottua 1-2 min. Lisää valkoviini/sitruunamehu ja sekoita seosta koko ajan esim. taikinanuolijalla tai muulla muovilastalla reunoja myöten, että riisi kypsyisi tasaisesti eikä palaisi kiinni.
Ala lisäillä lämmintä kala/kasvisliemiseosta. MPW suosittelee kaatamaan suoraan kattilasta, mutta sotkun välttämiseksi käytin itse kauhaa. Lisää lientä 2 kauhallista kerralla ja sekoita koko ajan muovilastalla pitäen seoksen liikkeessä. Tarkkaile riisin kypsyyttä maistamalla (saa jäädä aavistuksen al denteksi). Keittoaika kokonaisuudessaan on n. 20-23 min.
Kun lisäät mielestäsi viimeistä 2 kauhallista lientä, kaada risoton sekaan herneet. Hieman myöhemmin lisää ravunpyrstöt (ne on tarkoitus vain kuumentaa, ei keittää). Lopuksi ripottele päälle voi palasina ja parmesaaniraaste ja anna niiden hieman sulaa ennen sekoittamista risoton joukkoon.
Tarjoile risotto mielellään heti. Koristele annos katkaravunpyrstöillä, persiljalla ja raastetulla parmesaanilla. Jos käytit valkoviiniä, tarjoa syöjälle lautasen reunalla myös sitruunalohko.

Suklainen brownies on aina ollut suosittu. Törmäsin sattumalta Instagramissa käsitteeseen sitruunabrownie ja pitihän sitä kokeilla, tosin taas omanlaisenani muunnoksena. Uskon, että tämän voi tehdä myös valkosuklaata käyttäen tavanomaisen brownien tyyliin, mutta silloin lisäisin kyllä sitruunamehun ja kuoriraasteen määrää. Omani on tällä kertaa suklaaton versio. Sokerina käytin näin vapun lähestyessä fariinisokerin ja tavallisen sokerin sekoitusta.

Sitruunabrownies

2 dl vehnäjauhoja
1 dl fariinisokeria+1 dl tavallista sokeria
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa
125 g voita tai margariinia
2 kananmunaa
2,5 rkl sitruunamehua
0,5-1 sitruunan raastettu kuori (n. 1 tl)
Kuorrute:
1,5 dl tomusokeria
1,25 rkl sitruunamehua
sitruunan kuoriraastetta

Sekoita jauhot, sokerit ja suola kulhossa. Nypi joukkoon huoneenlämpöinen rasva.
Toisessa astiassa riko munien rakenne ja lisää joukkoon sitruunan mehu ja kuoriraaste. Kaada munaseos jauho-voiseokseen ja vatkaa taikina tasaiseksi sähkövatkaimella.
Vuoraa neliövuoka (20x20) tai muu vastaava vuoka leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan tasaisesti.
Paista kakkua 175 ºC uunissa 25-30 min. Tarkista tikulla kypsyys.
Jäähdytä kakku ja kuorruta se. Sekoita kuorruteaineet keskenään niin, että niistä muodostuu jäykän puuromainen seos. Lusikoi täyte kakun päälle tasaisesti ja anna seistä jääkaapissa pari tuntia. Poista kakku vuoasta, irrota leivinpaperi ja leikkaa kakku neliöiksi tarjoiluastiaan.

Itse tein sitruunabrowniet suklaabrownien traditioiden mukaan yllä olevalla ohjeella. Vaikka olinkin tyytyväinen makuun, kuohkeudessa oli toivomisen varaa. Joten ehkä ensi kerralla teen vanhanaikaisesti eli vatkaan voin ja sokerin vaahdoksi, lisään munat yksi kerrallaan, sitten sitruunan ja sitruunankuoren ja lopuksi jauhot, joihin on sekoitettu vaniljasokeri ja suola. Sen näkee, jos tarpeeksi vanhaksi elää.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)