Google Website Translator

torstai 30. maaliskuuta 2017

Kotigrilliateria

Varmaan jokaiselle on äiti aikanaan opettanut, että ruoalla ei saa leikkiä. Mutta missään ei sanota, ettei sillä saa leikitellä.

Koko tämä arkiviikon aloituksen ruokalista lähti joku aika sitten Pohjalaisessa olleesta artikkelista tillimakaronista. Artikkeli tiesi kertoa tillimakaronin olleen aikanaan pohjalaisten grillien ja pizzerioiden lisuke-erikoisuus, joka on nyttemmin levinnyt muuallekin Suomeen. Koska artikkeli sisälsi myös reseptin, ajattelin joku päivä kokeilevani sitä.
Mutta eihän tillimakaroni sellaisenaan riitä, sehän on vain lisuke. Koska mieleni teki kalaa ja se piti veivata "grilliruokamuotoon", lisäsin annokseen kalapurilaisen. Eikä grilleillä tai pizzerioissa tarjota pelkkää tillimakaronia lisukkeeksi, joten mukaan pääsivät myös pikkelöidyt paprikat ja varsisellerit.

Olin juuri hankkinut muutaman kohotuskorin leipien tekoa varten. Kalapurilaiset voisi tehdä tietysti mistä tahansa, esim. ruisleivästä. Mutta kun vauhtiin päästiin ja jääkaappiinkin oli sattunut jäämään ylimääräistä perunasosetta, päädyin leipomaan itse myös leivän purilaiseen. Ja voilà, ateriakokonaisuus oli koossa.
Koska itse purilaiseen tulee Mummon kurkkuja ja annokseen pikkelöityä selleriä ja paprikaa, kannattaa annoksen valmistelu aloittaa niiden tekemisestä. Samalla voi tekaista maustumaan myös purilaiseen käytetyn piparjuuri-sitruunakastikkeen.

Seuraavaksi sitten ne niin kehutut tillimakaronit, jotka myös tekeytyvät jääkaapissa aikansa. Puolitin alkuperäisen reseptin ja lisäksi oman makuni mukaisesti lisäsin ripauksen sokeria tasapainon vuoksi. Makaronit voi maustaa myös muilla mausteilla kuin aromisuolalla, yrttisuola sopisi minusta ehkä jopa paremmin.

Tillimakaroni

0,75 l vettä
2 dl (täysjyvä)makaronia
1,5 rkl kuivattua tilliä
n. 0,5 rkl aromisuolaa
0,25 dl öljyä
(0,25 tl sokeria)

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä siinä makaronit pakkauksen ohjeen mukaisesti (täysjyvämakaronit ehkä minuutin kauemmin kuin pakkausohje neuvoo). Varo ylikeittämästä, sillä ylikeitetty makaroni ei ime mausteita.
Huuhtele keitetyt makaronit siivilässä kylmässä vedessä ja valuta hyvin välillä sekoittaen.
Kaada kylmät makaronit takaisin kuivaan kattilaan ja lisää öljy, tilli, aromisuola ja sokeri. Annostele aromi/yrttisuolaa varovasti, ettei makaroneista tule liian suolaisia. Anna maustua jääkaapissa ainakin 2 tuntia.
Makaronit voi nauttia majoneesilla tai ilman.
Alkuperäinen ohje: Pohjalainen 10.3.2017

Seuraavana on leivän vuoro. Ei pakollinen tähän satsiin, mutta täytyy sanoa, että ylijäämäperunasoseen käyttöön tämä leipä onnistui erinomaisesti. No, leivät kyllä olivat niin mahtavan kokoisia, että jos omistat ison perheen ja leipä maistuu, niin tämä leipä ei ihan heti lopu. Tai sitten pakkasessa on leipää huononkin päivän varalle. Leipä sai siemenistä ihanan "pähkinäisen" maun. Jos haluat vielä korostaa sitä pähkinäistä makua, paahda siemenet kuivalla pannulla jäähdyttäen ne ennen taikinaan lisäämistä. Siemenseoksen koostumusta voi myös muunnella vaihtelemalla siemeniä sen mukaan, mitä kotona sattuu olemaan.

Perunaleipä

4 dl perunasosetta
2 rkl hunajaa
0,5 dl auringonkukan siemeniä
0,5 dl seesaminsiemeniä
0,5 dl unikonsiemeniä
7 dl vettä
2 ps kuivahiivaa
1 tl suolaa
5 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
12-14 dl vehnäjauhoja
Päälle:
n. 1 dl seesaminsiemeniä

Sekoita kulhossa huoneenlämpöinen perunasose, hunaja ja siemenet.
Sekoita toisessa astiassa 42 ºC vesi ja kuivahiiva keskenään. Kaada vesi-hiivaseosa perunasoseseoksen sekaan kulhoon. Lisää 1 dl ruisjauhoja ja 1 dl vehnäjauhoja ja sekoita massa tasaiseksi. Nosta kulho lämpimään vesihauteeseen ja peitä liinalla.
Kun taikina 15-20 min päästä kuplii, lisää joukkoon suola ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa koneella n. 10 min, käsin alustaen kauemmin.
Kohota taikina kulhossa lämpimässä paikassa liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi (n. 0,5-1 h)
Jaa taikina kahteen osaan. Muotoile leivät pitkulaisiksi pötköiksi. Kaada päälle tulevat siemenet kahdessa osassa leivinalustalle ja pyöritä pötköt siemenissä niin, että siemeniä tarttuu pötkön joka puolelle.
Nosta pötköt kauttaaltaan hyvin vehnäjauhotettuihin kohotuskoreihin (tai leivinpaperilla peitettyjen leivinpeltien päälle) ja anna nousta n. kaksinkertaisiksi.
Kohotuskulhoja käyttäessäsi kumoa kohonneet leivät varovasti leivinpaperilla päällystetyille leivinpelleille.
Paista leipiä 200 ºC uunissa keskitasolla n. 40-50 min. kunnes leipien pohjien kumina kertoo niiden olevan kypsiä. Jos haluat leipiin rapean kuoren, laita uunin pohjalle ennen leipien uuniin laittoa astia, jossa on vettä. Rapeakuoriset leivät jäähdytetään ritilän päällä, pehmeäkuoriset pyyhkeeseen käärittynä.

Vuorossa onkin enää itse kalapurilaisen kokoaminen. Piparjuuri-sitruunakastikkeen voi tehdä myös kermaviiliin, mutta silloin kermaviili ei saa olla rasvatonta tai vähärasvaista, muuten suola ja sitruunanmehu saavat kastikkeen leikkaamaan (kävi minulle ensi yrittämällä). Koska aivan tavallista kermaviiliä ei tahdo kaupoista enää löytyä, käytinkin bulgariajogurttia.

Kalapurilainen

Piparjuuri-sitruunakastike:
1 dl bulgarian jogurttia
0,5 tl sokeria
ripaus mustapippuria
1-2 tl raastettua piparjuurta tai piparjuuritahnaa
0,25 tl suolaa
0,5 sitruunan mehu
Kalapurilainen:
4 pientä kuhafileetä tai 1 iso (n. 1 kg) kuhafilee
1,5 dl ruisjauhoja
suolaa, sitruunapippuria
voita paistamiseen
Salaattia
Tomaattia viipaleina
Mummon kurkkuja
8 viipaletta leipää

Sekoita piparjuuri-sitruunakastikkeen ainekset keskenään reseptissä mainitussa järjestyksessä ja anna maustua jääkaapissa.
Jos sinulla on vain 1 iso kuhafilee, jaa se neljään osaan. Kaada ruisjauho lautaselle ja mausta se suolalla ja pippurilla. Sulata voi paistinpannulla riittävän kuumaksi (kun voi ei enää kupli, se alkaa olla riittävän kuumaa). Leivitä kalat ruisjauhossa ja paista kullanruskeiksi (varo ylipaistamista).
Kokoa purilainen. Aseta alimmaiseksi leipäviipale. Pinoa päälle salaattia, muutama tomaattiviipale ja Mummon kurkkuviipaleita. Aseta päälle paistettu kala ja viimeistele piparjuuri-sitruunakastikkeella. Peitä purilainen toisella leipäviipaleella. Syö tillimakaronien ja pikkelöityjen sellerien ja paprikan kanssa.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)