Google Website Translator

tiistai 7. maaliskuuta 2017

Lihatonta piirakkaa ja veriappelsiinilettuja

Ruoka on välttämätöntä hengissäselviytymiselle, mutta myös tapa joko palkita itseään tai kunnioittaa läheisiään tai ystäviään. Tällä kertaa palkitsin itseäni suolaisella, rukiisella piirakalla. Yllätyin heti ensimmäisen palan syötyäni, kuinka hyvin piirakkapohja ja täyteainekset sopivat yhteen.

Parsakaali-pinaatti-fetapiirakka

Pohja:
2 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
100 g voita tai margariinia
2 rkl vettä
Täyte:
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
n. 1 rkl öljyä
n. 200 g parsakaalia
2 dl pakastepinaattia
2 rkl vettä
0,5 kanaliemikuutiota
175 g feta- tai salaattijuustoa
2 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
0,5 tl kuivattua rakuunaa

Jos käytät pakasteparsakaalia ja -pinaattia, sulata ne. Jos käytät tuoretta parsakaalia, pilko se ja keitä suolavedessä melkein kypsäksi. Valuta
Hienonna sipuli ja valkosipuli.
Sekoita pohjan kuiva-aineet kulhossa. Lisää paloiteltu rasva ja nypi se kuiva-aineiden sekaan. Lisää vesi ja vaivaa kulhossa, kunnes taikina on tasainen.
Voitele ja korppujauhota piirakkavuoka (Ø 24-25 cm). Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin 15-30 minuutiksi.
Esipaista pohjaa 200 °C uunissa keskitasolla 10-15 min.
Tee täyte. Lämmitä öljy pannulla ja kuullota sipulit. Lisää paloiteltu parsakaali ja hienonnettu pinaatti. Hauduta pari minuuttia. Lisää vesi ja murskattu kanaliemikuutio (tai pari rkl valmista kanalientä) ja sekoita, kunnes kuutiomurska on sulanut. Nosta täyte pois liedeltä.
Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle. Valuta fetajuustokuutiot ja murenna ne. Levitä piirakan päälle.
Sekoita kerma ja kananmunat. Lisää mausteet. Levitä seos tasaisesti piirakan päälle.
Paista piirakkaa uunissa 200 °C n. 30 min. Tarjoa hieman jäähtyneenä esim. salaatin kanssa.

Tänä vuonna laskiaishernekeittoni sai kaverikseen hieman erilaiset letut.  Koska veriappelsiinit olivat suht edullisia, päätin hyödyntää niitä lettujen teossa. Jääkaapissa sattui olemaan myös purkki kookoskermaa, joten päätin ottaa senkin käyttöön. Toki letut voi tehdä myös käyttäen vain maitoa, mutta näin ne saivat pikantin, herkullisen makuvivahteen. Seurauksena syntyi seuraava resepti:

Veriappelsiini-kookosletut

2 tl raastettua veriappelsiinin kuorta
2 kananmunaa
2 dl maitoa
2 dl kookoskermaa
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
0,5 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa
Kastike:
1,8 dl veriappelsiinien mehua (2 isoa tai 3 pientä appelsiinia)
3 rkl sitruunamehua
0,75 dl tomusokeria
2 tl perunajauhoja
25 g voita

Pese appelsiinit hyvin ja raasta kuoret kulhoon. Sekoita joukkoon munat, maito ja kookoskerma. Riko vatkaamalla munien rakenne. Lisää joukkoon jauhot, sokeri ja suola ja vatkaa taikina tasaiseksi. Anna taikinan turvota 0,5-1 h. Paista siitä voissa isoja räiskäleitä tai pieniä lettuja.
Tee taikinan tekeytyessä kastike. Sekoita kastikeainekset voita lukuun ottamatta kattilassa. Kiehauta seos välillä sekoittaen kunnes se sakenee ja nosta kattila pois levyltä. Lisää voi nokareina ja sekoita kastike tasaiseksi. Anna jäähtyä ja kaada tarjoiltaessa lettujen päälle.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)