Google Website Translator

maanantai 3. huhtikuuta 2017

Martat Kokkolassa ja lohturuokaa

Lauantai hurahti menemään, kun vaasalaiset martat suunnistivat kimppakyydeillä heti aamusta kohti Kokkolaa ja Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttojen piirikokousta. Paikalle kokoontui yli 30 marttaa eri puolilta Pohjanmaata. Piristävää kohdata samanhenkisiä ihmisiä ja saada tietoja ja neuvoja marttailuun kokeneilta konkareilta sekä kuulla uutisia ja tietoja uutuuksista.

Koska olimme kokoontuneet eri puolilta ja osa lähteneet aikaisinkin liikkeelle, aloitimme onneksi aamiaisella. Ette muuten usko, miten paljon äänten sorinaa lähtee reilusta 30 naisesta, jotka tapaavat vanhoja tuttujaan, tutustuvat uusiin ihmisiin ja vaihtavat kuulumisia tutuista ja tuntemattomista asioista.


Sen jälkeen pääsimme jokainen valitsemaamme koulutukseen. Minun valintani oli peruna. Tarkoitus on jossain vaiheessa tätä vuotta (eli todennäköisesti syksyllä) panna pystyyn tapahtuma perunan ympärille. Kaksi muuta mukana ollutta yhdistyksemme jäsentä painuivat "moppiradalle" eli myös koululaisille suunnattua siivousopetusta on tulossa. Yritin kyllä ujuttaa perunaa mukaan jo tulevaan, 29.4.2017 Alkulassa pidettävään vapunalustapahtumaamme, mutta kaikki ei mahdu yhteen vappuriehaan. Tulkaahan muuten mukaan vappumyyjäisiimme ja tapahtumaamme, lisätietoja saatte varmasti ainakin Pohjalaisesta ja Ikkunasta.

Tarkoitus oli tauolla kävellä kuvaamassa Kokkolassa, mutta kuten muutamasta saamastani kuvasta huomaatte, ilmat eivät suosineet ja niin Kokkolan kokeminen jäi vain omien näköhavaintojeni varaan. Hyvän ruokailun jälkeen saimme hieman tietoja ja seurasi varsinainen piirikokous. Kotiutuminen tapahtui taas kimppakyydillä myöhään iltapäivällä ihanassa loskakelissä.


Onneksi jo perjantain räntäsateen ja säätiedotusten perusteella olin valinnut viikonlopuksi oikeata lohturuokaa. Lämmintä ja runsasta minestronekeittoa. Itse pidän näissä perinteisissä italialaisissa ruoissa juuri siitä, että kunhan mukana on tomaattia, niin loput ainekset saavat olla juuri sitä, mitä kaapista löytyy. Ajatelkaa vaikka alkuperäistä pizzaa, keittoja ja pastakastikkeita. Ja kun itse tehty leipäkin oli viikolta valmiina, niin nilkkoja myöten märkänä ja kelejä harmitellessa lohtu odotteli kattilassa.

Minestronekeitto

2 sipulia
3-4 valkosipulinkynttä
1-2 rkl öljyä
2 varsisellerin (lehtisellerin) vartta
10 cm pala purjoa
3 porkkanaa
70 g tomaattipyreettä
1 tlk kokonaisia tomaatteja tomaattimehussa
1 pieni chili 
1 ltr lihalientä
1,5 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua basilikaa
1 laakerinlehti
0,25 tl sokeria
mustapippuria myllystä
1 tlk papuja suolaliemessä
300 g palvikinkkua
2,5 dl (täysjyvä)pastaa
(suolaa)
Päälle:
tuoretta basilikaa
parmesaaniraastetta

Kuori ja silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuori porkkanat, pilko ne ja sellerinvarret. Puolita purjonpala ja leikkaa se puolirenkaiksi.
Kaada öljyä kattilan pohjalle ja kuullota sipulisilppu. Lisää valkosipuli, porkkanat, selleri ja purjo ja anna hautua miedolla lämmöllä, kunnes vihannekset hieman pehmenevät.
Lisää kattilaan tomaattipyree, kokonaiset tomaatit, lihaliemi ja mausteet. Anna hautua n. 20 min.
Odottaessasi valuta ja huuhtele pavut ja kuutioi palvikinkku.
Lisää pasta, pavut ja kinkku kattilaan. Keitä vielä n. 15 min. Maistele ja lisää tarvittaessa mausteita.
Annostele keitto lautasille ja ripottele päälle basilikasilppua ja raasta mukaan parmesaania. Tarjoile hyvän leivän kanssa.

Viikonlopun jälkiruokareseptin ongin Nigella Lawsonin resepteistä. En osaa sanoa, miksi sitrusjälkiruoat himoittavat minua tähän aikaan vuodesta, liekö C-vitamiinin puutetta. Näiden alkuperäismuoto on yhdessä astiassa tehty, vesihauteessa kypsytetty englantilainen vanukas. Tämä resepti vain on huomattavasti yksikertaisempi. Kunhan ei mokaa, niin kuin minä tein ja unohda taikinasta leivinjauhetta. Tosin hyviä näistä ilmankin tuli, ulkonäkö vain olisi voinut olla komeampi. Mutta kohosivat ne näinkin.
Tästä reseptistä tulee 6 kpl paistoksia

Pienet sitruunapaistokset

n. 6 rkl Lemon curdia
Taikina:
125 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
125 g sokeria
125 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhoja
2 kananmunaa
1 sitruunan kuori raastettuna + mehu
rasvaa vuokien voiteluun

Voitele annosvuoat rasvalla. Esilämmitä uuni 180 ºC (kiertoilmauuni 160 ºC).
Annostele jokaisen vuoan pohjalle n. 1 rkl Lemon curdia.
Laita kulhoon tai monitoimikoneeseen kaikki taikinan ainekset lukuun ottamatta sitruunamehua. Vatkaa ainekset koneella tai sähkövatkaimella paksuhkoksi taikinaksi. Lisää lopuksi sitruunamehu ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
Lisää taikina annosvuokiin Lemon Curdin päälle täyttäen n. 3/4 vuoasta. Tasoita pinta, asettele annosvuoat uunipellille ja paista hieman uunin puolenvälin alapuolella n. 20 min.
Kun paistokset ovat kypsiä, nosta vuoat pois pelliltä ja irrota paistoksen reunat varovasti annosvuoasta esim. veitsellä. Kumoa paistokset tarjoiluastiaan ja kaavi lusikalla päälle mahdollinen vuokaan jäänyt Lemon curd. Tarjoile heti esim. vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen tai vaniljakerman kanssa. Voit myös lisätä Lemon curdia lämmittämällä curdia mikrossa ja lusikoimalla sitä paistosten päälle.
Alkuperäinen resepti: Nigella Lawsons Little Lemon Puddings

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)