Google Website Translator

torstai 11. toukokuuta 2017

Kotimaista kalaa

Meillä oli tiistaina aivan ihastuttava Martta-ilta Ristinummen Martoissa. Meille tuli iltaa vetämään kalamestari Janne Mäkinen, joka opasti meitä kotimaisen, tällä hetkellä saatavan kalan käsittelyssä. Ja tietysti sen laittamisessa ruoaksi. Ryhmä rämä teki aivan ihania, huumaavan tuoksuisia ja toisistaan eroavia kalaruokia hauesta, ahvenesta ja silakasta. Vaikka alunperin mielipiteitä kysyttäessä ruoan laittaminen kiinnosti osanottajia enemmän kuin kalan käsittely, siellä sitä vaan oltiin nokat kiinni kalamestarissa, kun hän opasti meitä fileroinnin ja ruotojen poistamisen taioissa.

Laitan tähän muutaman hänen opastamansa reseptin, joita laitoimme. Erityisen kiitollinen olen hauen käytöstä. En ymmärrä, miksi haukea meillä väheksytään. Ilmeisesti syynä ovat ruodot, mutta opimme kalankäsittelyssä, etteivät ne ole ongelma. Ne saa oikein leikkaamalla helposti pois.

Haukiwokki

haukifilesuikaleita
currya
vehnä- tai maissijauhoja
öljyä
mausteita maun mukaan (chili, paprika, suola, mustapippuri)
wokkivihanneksia tai kasvissuikaleita

Suolaa kalasuikaleet kevyesti.
Sekoita reilusti currya ja muut valitsemasi mausteet jauhoihin ja kääntele siinä haukisuikaleet.
Valmista wokin tapaan eli laita öljyä pannulle. Paista ensin kasvikset, siirrä ne odottamaan. Paista haukea muutama minuutti molemmin puolin ja yhdistä tarjoiluastiassa kasviksiin. Tarkista maku.

Ahvenfileet Dijon

600-700 g ahvenfileitä
suolaa ja pippuria
voita paistamiseen
Kastike:
3 dl kuohukermaa
120 g smetanaa
1 dl valkoviiniä
3 rkl Dijon-sinappia
suolaa

Poista ahvenfileistä keskiruodosta jääneet piikit tekemällä kapea, V:n muotoinen viilto fileen leveään päähän. Mausta fileet suolalla ja pippurilla.
Paista ahvenfileet voissa nopeasti melkein kypsiksi.
Kiehauta kattilassa kerma, smetana, valkoviini (tai sen puuttuessa käytä sitruunamehua) ja sinappi. Lisää suolaa maun mukaan.
Lisää ahvenfileet kastikkeen joukkoon. Anna kiehahtaa hetki ja tarjoile uusien perunoiden kanssa.

Kaviaarisilakat

600 g silakkafileitä
3 dl kuohukermaa
1 tuubi Kallen kaviaaria (tavallista, ei kermaviilistä) tai vastaavaa mätitahnaa
öljyä, suolaa

Öljyä uunisuoka kevyesti ja ripottele siihen pieni määrä suolaa.
Rullaa silakat vuokaan nahkapuoli ulospäin niin, että se tulee täyteen.
Sekoita kerma ja mätitahna ja kaada se tasaisesti rullien päälle. Paista uunissa 175 ºC n. 30 min.
Voidaan syödä lämpimänä ruokana, mutta maistuvat parhaiten kylminä esim. noutopöydän kalaruokina.

Kaikki reseptit ovat Janne Mäkiset ja melkoisen yksinkertaisia ja nopeita valmistaa. Jos et ole varma filerointitaidoistasi, pyydä kalatiskin väkeä fileroimaan kalat. Muista ottaa fileroinnista jääneet rääppeet mukaan ja keitä niistä kalaliemi. Se taas toimii oivana pohjana todella herkulliselle kalakeitolle. Tai vaikka useammallekin, kun pakastat kalaliemesi anniksina ja käytät sen keittoon tai kastikkeeseen.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)