Google Website Translator

Reseptejä 2/2014 - 1/2015

Reseptit on listattu aakkosjärjestyksessä.

Broileripiirakka

 Pohja:
2 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa
1 tl leivinjauhoja
100 g margariinia tai voita
1/2 dl maitoa
Täyte:
450 g broilerin suikaleita
1/2 rkl öljyä
1/2 purjosipulia
1/2-1 punaista paprikaa
ripaus yrttimaustetta, paprikaa, soijakastiketta ja currya
1 dl suolapähkinöitä
1 tlk (2 dl) ruokakermaa
1 kananmuna
1/2 dl makeaa chilikastiketta
100 g juustoraastetta

Sekoita pohjan kuivat aineet. Lisää sulatettu rasva ja maito ja sekoita varovasti. Painele taikina leivitettyyn vuokaan ja seisota sitä jääkaapissa n. 15-20 min. Esipaista piirakkapohjaa 10 min uunin alatasolla 200 asteessa.Valmista täyte.
Paista broilerinsuikaleet kypsäksi ja siirrä ne paistinpannulta toiseen astiaan. Kuullota suikaloidut purjo ja paprika paistinpannulla.Mausta seos valitsemillasi mausteilla ja makealla chilikastikkeella. Siirrä broilerinpalat takaisin pannulle.
Sekoita kasvisrasvaseos ja muna keskenään.
Jauha suolapähkinät morttelissa.
Levitä piirakkapohjallesi purjo-paprika-kanaseos. Kaada päälle suolapähkinät. Lisää täytteeseen muna-kermaseos. Ripottele pinnlle juustoraastetta.
Paista piirakka uunin alatasolla n. 30 min.


Epsanjalainen omenatorttu

Pohja:
1 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl leseitä (kaura, vehnä, ruis)
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
1 dl öljyä tai sulatettua margariinia
1 dl jogurttia (maustamaton, vanilja, omena) 
Väliin:
2-4 omenaa
kanelia
sokeria
300 g aprikoosimarmeladia
Päälle:
1 purkki (200 g) rahkaa
0,5 dl maitoa
1 kananmuna
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria 

Sekoita pohjan kuivat aineet kulhossa.
Lisää kulhoon muna, rasva ja jogurtti. Sekoita vain sen verran, että ainekset tasoittuvat (löysähkö taikina).
Levitä pohja voideltuun, jauhotettuun vuokaan. Esipaista pohjaa n. 10 min. ja anna hieman jäähtyä.
Poista omenoista siemenkodat ja leikkaa ne ohuehkoiksi lohkoiksi.
Levitä omenat kauniisti pohjan päälle. Ripottele pinnalle kanelia ja sokeria. Levitä lopuksi omenoiden päälle aprikoosimarmeladi.
Sekoita kaikki päällisen aineet kulhossa tasaiseksi seokseksi. Kaada piirakan päälle.
Paista torttu 200 asteessa 30-35 min. Anna jäähtyä ennen syömistä.


Feta-broilerjauhelihapihvit

1 dl nestettä (maito, vesi)
½ dl korppujauhoja
1 kevät- tai tavallinen sipuli
1 tl mietoa currytahnaa
7-10 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 rkl soijakastiketta
½ - 1 tl mustapippuria
½ limen mehu
125 g fetajuustoa
2 kananmunaa
400 g broilerin jauhelihaa

Ruohosipulikastike:
1 prk kermaviiliä (200 g)
2 tl sinappia
ripaus sokeria
ripaus suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria
3 rkl hienonnettua ruohosipulia

Sekoita korppujauhot nesteeseen ja anna turvota. Kuullota sipuli ja currytahna ja anna jäähtyä. Pilko tomaatit. Sekoita kaikki aineet korppujauhotahnaan, feta murustettuna, niin että siitä tulee tasainen seos. Pihvit voi paistaa pannulla, grillata tai paistaa uunissa 200 °C n. 35 min.
Sekoita kaikki kastikkeen ainekset kermaviiliin.
Nauti pihvit ja kastike esim. perunan, papujen tai parsakaalin kanssa.


Gratinoitu kukkakaali

1 kukkakaali (500-600 g)
1 dl kaalin keitinlientä
1 dl maitoa
150 g juustoa (raasteena tai paloina)
1 rkl vehnäjauhoja
ripaus valkopippuria ja muskottia
1 muna

Pese kukkakaali ja leikkaa kanta tasaiseksi. Kuumenna n. 1 1/2 l vettä kiehuvaksi isossa kattilassa, lisää 1 tl suolaa ja kukkakaali. Kaalin ylimmät kukinnot saavat kypsyvät höyryssä pinnan yläpuolella. Keitä kaali kannen alla lähes kypsäksi, 8–12 minuuttia. Nosta kaali kahden haarukan avulla liemestä samalla valuttaen. Siirrä voideltuun uunivuokaan. Ota talteen 1 dl keitinvettä.
Sekoita maito, keitinliemi ja vehnäjauho kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen. Sulata joukkoon juusto. Mausta pippurilla ja muskotilla. Nosta kattila liedeltä.
Jäähdytä kastike esimerkiksi kylmässä vesihauteessa, jotta se sakeutuu jähmeäksi. (Kuuma kastike valuu helposti kukkakaalin pinnalta ennen paistamista). Riko munan rakenne rikki haarukalla. Kun gratiinikastike on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, sekoita joukkoon muna.
Kaada kastike kukkakaalien päälle. Gratinoi uunin keskitasolla 200 asteessa n. 20 min.


Gratinoitu munakoiso

2 munakoisoa (650 g)
Neitsyt oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
Kastike:
1 prk (500 g) tomaattimurskaa
1-2 rkl balsamiviinietikkaa
1-2 valkosipulin kynttä
suolaa, mustapippuria
0,5-1 dl tuoretta basilikaa hienonnettuna
2 dl emmental-mozzarellajuustoraastetta
1 dl parmesaania raastettuna

Halkaise munakoisot pitkittäin. Vedä halkaisupintaa ristiviiltoja ja levitä pinnalle öljyä. Mausta suolalla ja pippurilla.
Nosta munakoisot uunivuokaan halkaisupinta ylöspäin ja peitä foliolla. Paista 200 asteessa n. 45 min.
Kaada tomaattimurska kattilaan. Lisää balsamiviinietikka, hienonnettu valkosipuli ja mausteet. Keitä ilman kantta n. 15 min. Mausta silputulla basilikalla.
Ota munakoisot uunista ja lusikoi niiden päälle tomaattikastike. Ripottele päälle juustoraasteet.
Jatka paistamista ilman foliota vielä n. 30 min.


Hapankaali 
n. 2,5 litraa

2,5 kg kiinteää syksyn varhaiskaalia
3 porkkanaa
40 g merisuolaa
1 viipale hapanta ruisleipää (jälkiuunileipä, ruispalat, hapankorppu)
(1 rkl kuminaa)

Huuhtele kaalit ja poista vahingoittuneet lehdet. Leikkaa kaali kantaa lukuun ottamatta mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi veitsellä, vihannesleikkurilla tai juustohöylällä. Leikkaa porkkanat ohuiksi kiekoiksi.
Jos käytät lasipurkkeja tai kovamuovista astiaa kaalin säilömiseen, kaali on nuijittava erillisessä astiassa. Jos käytät pehmeästä muovista tehtyä astiaa (5 l), voit nuijia kaalin suoraan säilytysastiassa. Aseta säilytysastian pohjalle ruisleivän paloja (1 leipäviipale koko erälle), jotta käyminen nopeutuu.
Nuiji kaalia, porkkanaa ja suolaa pienissä erissä puhtaalla survimella (perunanuija tai nykyaikainen perunansurvin), kunnes se mehustuu. Kaada mehustunut erä aina säilytysastiaan mehustamisen jälkeen, jos käytät eri astiaa. Painele kaali mahdollisimman tiiviisti säilytysastiaan. Jatka näin, kunnes kaikki kaali on mehustettu nuijimalla.
Peitä kaalisuikaleiden pinta voipaperilla ja pane päälle niin raskas paino, että kaalisuikaleet peittyvät kokonaan liemeen. Sulje astia kannella tai muovikelmulla.
Kaali saa käydä aluksi 2-3 vrk huoneenlämmössä (20-24 astetta). Sen jälkeen astia siirretään 15-18 asteeseen pariksi viikoksi. Muodostuva vaahto kuoritaan päivittäin. Valmiin kaalin pH-arvon on oltava alle 4.1 (todennus apteekista saatavalla pH-paperilla). Sen jälkeen se voidaan siirtää kylmävarastointiin (esim jääkaappi, ihannelämpötila +4 astetta). Tällaisen säilytystilan puuttuessa hapankaali voidaan pakastaa.

  
Helppo vaniljakastike

3 dl maitoa
1 kananmuna
3 tl sokeria
2 tl perunajauhoja
2-3 tl vaniljasokeria

Sekoita kattilassa kaikki muut aineet paitsi vaniljasokeri. Lämmitä seos koko ajan pohjaa myöten sekoittaen pienellä lämmöllä niin, ettei seos ala kiehua. Kun kastike sakenee, nosta se hellalta ja lisää vaniljasokeri. Jäähdytä kastike.
Lähde: http://www.suussasulavaarakkautta.fi/2012/09/maailman-paras-omenapaistos-ja-helppo.html


Hillomunkit
n. 12 kpl

2,5 dl maitoa
25 g hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
0,75 dl sokeria
(1/2 rkl kardemummaa)
1 muna
6,5-7 dl vehnäjauhoja
50 g voita tai margariinia
Täyte:
Vadelmahilloa tai vadelmamarmeladia
pinnalle sokeria
paistamiseen rypsiöljyä (1/2 - 1 ltr)

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (hiiva) tai 45 asteiseksi (kuivahiiva). Sekoita tavallinen hiiva maitoon tai kuivahiiva 1/2 dl vehnäjauhoja ja seos maitoon. Lisää suola, sokeri, halutessasi kardemumma ja muna. Lisää taikinaan osa vehnäjauhoista ja sekoita hyvin. Lisää loput jauhot ja sulatettu margariini/voi ja vaivaa tasaiseksi. Kohota taikinaa liinan alla n. 40 min.
Leivo kohonneesta taikinasta pieniä pyöreitä pullia. Kohota niitä liinan alla n. 30 min.

Öljyn kuumennus kuten tippaleivissä. Öljy on sopivan kuumaa, kun nokare taikinaa painuu öljyyn tiputettaessa ensin pohjalle, kohoaa sitten pintaan ja paistuu kauniin ruskeaksi noin minuutissa. Liian kuumassa öljyssä munkit kypsyvät pinnalta nopeasti ja jäävät sisältä raaoiksi, liian haaleassa rasvassa munkki ei saa väriä tai siitä tulee kuiva.

Kypsennä munkkeja muutama kerrallaan. Kun munkin toinen puoli on kypsä, käännä munkit. Kokonaiskypsymisaika on n. 6-10 min riippuen munkin koosta.

Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle. Pursota munkkeihin hillo sisään pitkänomaisella kapealla tyllalla (katso, ettet paina tyllaa kokonaan munkin läpi). Pursotuksen jälkeen pyörittele munkit sokerissa.


Jogurtti-marjarahka

1/2 ltr rasvatonta vanilja- tai maustamatonta jogurttia
250 gr maitorahkaa (miel. rasvatonta)
1 litra marjoja (mustikka, vadelma, mansikka, herukka jne)
Sokeria tai keinosokeria maun mukaan
(Vaniljasokeria)

Soseuta marjat sauvasekoittimella. Marjojen sijasta voi käyttää mitä tahansa mieleen juolahtaa (omenasose, ananas, persikka jne). Lisää soseeseen jogurtti ja rahka. Sekoita hyvin keskenään. Lisää sokeria oman makusi mukaan. Jos käytät maustamatonta jogurttia, voi lisätä myös ripauksen vaniljasokeria.


Juustoteeleivät  
n. 12 kpl

2 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
1 tl suolaa
3 tl leivinjauhoja
1 dl juustoraastetta
50 g sulatettua margariinia tai 0,5 dl öljyä
2,5 dl maitoa

Sekoita kuivat aineet ja juustoraaste keskenään kulhossa. Lisää margariini/öljy ja maito. Sekoita vain sen verran, että taikinasta tulee tasainen.
Lusikoi taikinasta kokkareita leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Painele kokkareet litteiksi jauhotetulla kädellä. Pistele leipäset haarukalla.
Paista 225 asteessa n. 15 min.
Lähde: http://www.hellapoliisi.fi/leivonnaiset/suolaiset-leivonnaiset/724-juusto-teeleivat


Kaura-omenapaistos

n. 800 g omenoita (riippuu vuoan koosta)
2 tl kanelia
1 rkl vaniljasokeria
1/2 dl vaahterasiirappia tai tummaa siirappia
Muruseos:
200 g voita
1 dl fariinisokeria
6,5 dl kaurahiutaleita

Poista omenoista siemenkodat ja kuutioi ne. Levitä omenakuutiot korkealaitaiseen vuokaan (ei tarvitse voidella). Ripottele vuokaan kaneli ja vaniljasokeri. Sekoita seosta niin, että mausteet tarttuvat tasaisesti omenakuutioihin. Valuta päälle vaahterasiirappi ja sekoita taas.
Ota riittävän suuri kattila ja sulata siinä voi. Lisää joukkoon fariinisokeri ja kaurahiutaleet ja sekoita seos tasaiseksi.
Ripottele kauraseos omenakuutioiden päälle vuokaan. Paista 200 asteessa n. 30 min. Peitä vuoka foliolla, kun kauraseos päällä on saanut kauniin värin. Voit jättää paistoksen hetkeksi jälkilämpöön varmistaaksesi, että omenat ovat pehmenneet.
Tarjoile vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.


Kaurapitsit suklaa- ja vadelmavaahdolla

100 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
3 dl kaurahiutaleita
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl kermaa
1 rkl siirappia

Suklaavaahto:
1/2 prk (250 g) Mascarpone tuorejuustoa
1 dl vispi - tai kuohukermaa
1/2 dl kahvia tai suklaalikööriä
50 g tummaa suklaata
3 rkl tomusokeria
Sekoita Mascarpone, kerma, kahvi/likööri ja tomusokeri tasaiseksi massaksi. Sulata suklaa vesihauteessa ja vatkaa se Mascarpone massaan, kunnes vaahto on kuohkeaa eikä liian löysää (lisää tarvittaessa hieman tomusokeria).
Vadelmavaahto:
1/2 prk (250 g) Mascarpone-tuorejuustoa
1 dl vispi- tai kuohukermaa
100 g vadelmia
4 rkl tomusokeria
Soseuta vadelma sauvasekoittimella.
Sekoita Mascaprone ja kerma tasaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon soseutetut vadelmat ja tomusokeri. Vatkaa seosta, kunnes vaahto on kuohkeaa eikä liian löysää (lisää tarvittaessa hieman tomusokeria).

Sulata rasva kattilassa ja lisää siihen kaikki aineet. Sekoita puuhaarukalla.
Paista koekakku. Jos se ei leviä tarpeeksi, lisää taikinaan hieman sulaa rasvaa.
Nostele taikinasta vajaan ruokalusikan kokoisia nokareita pellille. Jätä ympärille runsaasti leviämisvaraa.
Paista 175 asteessa toiseksi ylimmällä tasolla 7-10 min.
Taivuttele pehmeät pitsit joko muffinsivuokiin kupeiksi tai esim. pullon päällä kaareviksi. Pursota jäähtuneisiin alustoihin suklaa- ja vadelmavaahtoa täytteeksi.


Kookos-broilerikeitto

öljyä
450-500 g broileria (suikaleita, leikkeitä, grillattua broileria)
öljyä
1 sipuli
2 tl currytahnaa
1-2 valkosipulin kynttä
juustokuminaa
korianteria
kardemummaa
garam masalaa
2 tl raastettua inkivääriä tai inkivääritahnaa
2 porkkanaa
1 tölkki (180 g) bambunversoja/200 g tuoreita herkkusieniä/1 paprika
7,5 dl vettä
1 1/2 kanaliemikuutiota
1 tölkki (400-500 ml) kookosmaitoa
1 1/2 dl (tummaa) riisiä
1 rkl soijakastiketta
1 pieni punainen chili
1 rkl fariinisokeria
1/2 sitruunan mehu

Silppua sipuli. Kuori ja suikaloi porkkanat. Jos käytät bambunversoja, valuta niistä liemi lävikössä. Jos käytät herkkusieniä, pilko ne ja paista kevyesti. Jos käytät paprikaa, poista siitä siemenet ja suikaloi. Voit myös käyttää kaikkia kolmea, mutta lisää silloin hieman nesteen määrä.
Broileri saa olla joko marinoitua tai maustamatonta. Jos käytät kokonaisia fileitä, suikaloi ne. Paista suikaleet öljyssä niin, että ne saavat hieman väriä (valmiiksi grillatun broilerin liha revitään sopiviksi kappaleiksi, sitä ei tarvitse ruskistaa). Siirrä broileri odottamaan.
Kuullota sipuli ja currytahna öljyssä. Kuullotuksen lopussa lisää mukaan muut mausteet. Mausteiden kohdalla ei ole määriä, koska mitä enemmän laitat mausteita, sitä tujumpaa on keitto. Joten niitä laitetaan oman maun mukaan.Varo polttamasta varsinkin valkosipulia ja korianteria. Kaada sipulit kattilaan ja huuhdo pannu vesitilkalla. Kaada myös huuhteluvesi kattilaan.
Lisää kattilaan vesi, kanaliemikuutiot ja hyvin ravistettu kookosmaito. Lisää joukkoon riisi, porkkanat ja silputtu chili. Anna kiehua n. 15 min. Lisää  broilerinliha ja bambunversot/herkkusiene/paprikasuikaleet, soijakastike ja sokeri. Kiehuta vielä 5-10 min. Maista. Lisää lopuksi joukkoon sitruunan mehu.


Kurpitsamauste

1 rkl kanelia
1/2 rkl jauhettua inkivääriä
1/4 rkl jauhettua neilikkaa
1/4 rkl muskottipähkinää

Sekoita mausteet hyvin yhteen. Sopii piirakoihin, kuppi- ja kuivakakkuihin, kurpitsa- ja bataattiruokiin sekä kahvijuomiin.
Lähde: Vaasan Ikkuna 29.10.2014


Kurpitsapiirakka ja inkiväärikuorrutus

Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
125 g voita tai margariinia
1 munankeltuainen
Täyte:
2 kananmunaa (isoja)
425 g kurpitsasosetta (itse tehtyä tai ostettua)
1,5 tl kurpitsamaustetta
1/2 tl suolaa
400 g kondensoitua maitoa (tai 2 dl sokeria ja 2 dl kuohukermaa)
Inkiväärikuorrute:
1 rasia (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1/4 gl omenatäysmehua
1/2 dl tomusokeria
1/2 tl jauhettua inkivääriä

Nypi jauhot, sokeri ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja sekoita taikinaksi. Painele taikina vuoan (Ø 24 cm) pohjalle ja reunoille. Nosta jääkaappiin lepäämään ainakin 30 min.
Jos teet itse kurpitsasosetta, nosta kurpitsapalat (n. 450 g) ja tippa vettä hellalle ja keitä 5-10 min. Kaada ylimääräinen vesi pois ja soseuta kurpitsat sauvasekoittimella.
Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki. Lisää jäähtynyt kurpitsasose ja mausteet ja sekoita. Lisää mukaan kondensoitu maito vähitellen.
Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa ensin 15 min. Laske sitten lämpötila 175 asteeseen ja jatka paistamista vielä 45-55 min. Anna jäähtyä.
Ripottele päälle tomusokeria tai levitä päälle inkiväärikuorrute (sekoita kaikki aineet tasaiseksi massaksi ja levitä kerros päälle).
Lähde:  http://www.maku.fi/reseptit/amerikkalainen-kurpitsapiirakka-libbys-pumpkin-pie  


Lihamureke fetajuustotäytteellä

400 g jauhelihaa
2 dl kermaviiliä
1/2 dl korppujauhoja
1 pussi sipulikeittoaineksia
1 muna
125 g feta- tai salaattijuustoa

Sekoita kermaviili, korppujauhot ja sipulikeittoaines ja anna turvota.
Lisää joukkoon jauheliha ja kananmuna ja sekoita kaikki hyvin murekemassaksi.
Vuoraa esim. leipävuoka leivinpaperilla ja levitä puolet massasta vuoan pohjalle. Levitä pohjan päälle fetajuustokuutiot. Loput murekemassasta levitetään vuokaan pohjan päälle ja sivuille.
Leipävuoan käyttö ei ole pakollista. Voit muotoilla murekkeen myös uunipellille leivinpaperin päälle pötköksi.
Paista 200 asteessa n. 35-40 min.


Linssi-currymuhennos

2 dl punaisia linssejä
4 dl vettä
öljyä
200 g tuoreita herkkusieniä
1 sipuli
1 paprika
1 rkl mietoa curry-tahnaa
1 tl inkivääritahnaa (tuoretta inkivääriraastetta)
suolapähkinöitä murskattuna
2 dl ruokakermaa
suolaa

Silppua sipuli. Poista paprikasta siemenet ja kuutioi se. Suikaloi tuoreet herkkusienet.
Huudo linssit ja keitä niitä vedessä n. 10 min. Valuta linssit.
Kaada paistokasarille öljyä ja paista herkkusienisuikaleita, kunnes niistä on haihtunut vesi. Lisää joukkoon sipulit ja paprikat ja paista, kunnes sipuli hieman kuullottuu.
Lisää kasariin linssit, currytahna ja inkivääri. Anna maustua hetken. Varo, linssit palavat helposti pohjaan.
Lisää kasariin morttelissa hienonnetut suolapähkinät ja ruokakerma. Anna hautua 5-10 min. Maista ja lisää tarvittaessa currytahnaa ja suolaa.
Tarjoa kookosmaidossa keitettyjen riisien kera.


Maapähkinä-kookoskastike

 0,5 tl kuminaa
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1 pieni sipuli
1 sitruunan mehu ja kuori
1 tl chilijauhetta
1 dl kookosmaitoa
4 kukkuraruokalusikallista maapähkinälevitettä (sokeritonta)
suolaa ja sokeria
3 dl kookosmaitoa ja 1/2 kanaliemikuutio tai 1 dl kookosmaitoa ja 2 dl kanalientä.

Sekoita kumina, inkivääri, valkosipuli, hienonnettu sipuli ja chilijauhe desilitraan kookosmaitoa kattilassa. Lisää sitruuna ja maapähkinälevite ja sekoita, kunnes aineet ovat tasaantuneet.
Nosta kattila hellalle ja lisää joukkoon loppu kookosmaito ja kanaliemi(kuutio). Hauduta, kunnes kastike on sopivan paksuista. Rakenteesta tulee hieman rakeinen.


Maissiletut broileritäytteellä
6 kpl

Letut:
5 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
1 prk maissia
1 dl juustoraastetta
öljyä ja voita paistamiseen
Täyte:
1 rkl öljyä
500 g marinoituja broilerinsuikaleita
200 g tuoreita herkkusieniä tai 1 prk herkkusieniä
1 pieni paprika
purjoa
1/2 tlk ananaspaloja
1/2 tlk paprikajauhetta
1 valkosipulinkynsi murskattuna
pala inkivääriä raastettuna
3 tomaattia
1 prk kermaviiliä
1 rkl kevytmajoneesia
juustoraastetta

Sekoita maito, jauhot ja kananmunat ja anna taikinan turvota n. ½ tuntia. Suikaloi paprika ja purjo. Viipaloi tomaatit Paista broilerinsuikaleet paistinpannulla öljyssä. Kun suikaleet ovat hieman kypsyneet, lisää joukkoon herkkusieni- ja ananasviipaleet. Anna nesteen haihtua. Lisää broileriseokseen paprika- ja purjosuikaleet, inkivääriraaste ja valkosipulimurska. Anna täytteen hautua hetken. Mausta seos yrttisuolalla tarvittaessa. Siirrä täyte jäähtymään. Lisää valutetut maissit ja juustoraaste lettutaikinaan. Lisää täyteseokseen kermaviili ja majoneesi ja sekoita se tasaiseksi. Paista letut. Jaa jokaisen letun keskelle täyteraita, laita täytteen päälle 2-3 tomaattiviipaletta ja kääri lettu rullalle. Nosta letturullat uunivuokaan. Ripottele rullien päälle juustoraastetta. Paista lettuja uunissa grillivastuksen alla 200 °C n. 10 min uunin ylätasolla kunnes juustoraaste sulaa.


Mandariinikuppikakut ja vanilja-mandariinikuorrutus

100 g margariinia
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl perunajauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 mandariinin kuoriraaste ja mehu
Vanilja-mandariinikuorrutus:
2 dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
1 rkl vaniljakreemijauhetta
100 g maustamatonta tai vaniljatuorejuustoa
1 mandariinin raastettu kuori ja mehu
1 dl tomusokeria
Koristeluun:
1 mandariinin raastettua kuorta

Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
Raasta mandariinin kuoret ja purista mehu (n. 1 dl). Lisää molemmat seokseen.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja vatkaa ne seoksen joukkoon.
Lusikoi taikina muffinsivuokiin jättäen ne hieman vajaiksi. Paista 200 asteessa n. 15 min.
Kuorrutetta varten vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää muut aineet ja vatkaa, kunnes kuorrute on riittävän kuohkeaa ja jäntevää.
Koristele täysin jäähtyneet kuppikakut kuorrutteella ja mandariininkuoriraasteella.

 
Mangopannacotta 

3 dl kermaa
1 tl vaniljauutetta
1 dl sokeria
2 liivatelehteä
1 dl mangososetta (sitä vauvanruokaa)
+ 1 dl mangososetta koristeluun

Liota liivatelehdet kylmässä vedessä, liotusaika 10 minuuttia. Sekoita pannacotan ainekset kattilassa tasaiseksi seokseksi. Kuumenna seos ja anna kiehahtaa n. 5 sekuntia.Sekoita liivatteet joukkoon. Nosta kattila pois hellalta. Kaada seos sopiviin laseihin ja nosta jääkaappiin. Anna hyytyä vähintään 2 h tai yön yli.
Koristele pannacotta mangohyytelöllä ja esim. paahdetuilla pähkinöillä tai hedelmänpalasilla. Maailman helpoin jälkiruoka.


Mansikankaramehu

Mansikankaroja (perkuujätettä)
Kiehuvaa vetta (yleensä sama määrä kuin karoja)
1 tl sitruunahappoa/litra vettä
0,75 dl sokeria/litra mehua

Perkaa mansikankarat kulhoon ja lisää kiehuva vesi. Sekoita joukkoon sitruunahappo.
Anna muhia huoneenlämmössä 1 vrk.
Siivilöi mehu ja lisää joukkoon sokeri. Sokerin liuottua pullota.
Laimenna juomaa vedellä tai vichyllä.


Mansikka-valkosuklaarahkapiirakka 

Pohja:
3 kananmunaa3,5 dl sokeria
1,5 dl maitoa
100 g margariinia
5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2,5 tl leivinjauheta
Täyte:
1 l mansikoita (pakastettuja tai tuoreita)
500 g rahkaa
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1/3 sitruunan mehu
100 g valkosuklaata

Vatkaa sokeri ja munat vaahdoksi.
Kiehauta maito ja margariini. Jäähdytä ja lisää vaahtoon.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen vaahtoon. Kaada taikina uunipellille.
Ripottele taikinan päälle tuoreet jai puolijäiset mansikat.
Sulata valkosuklaa vesihauteessa.
Sekoita keskenään rahka, munat, sokeri, sitruunanmehu ja sulatettu valkosuklaa tasaiseksi seokseksi. Levitä seos taikinapohjan ja mansikoiden päälle.
Paista 175 asteessa 45 min - 1 tunti uunin alatasolla.


Manteli-omenakakku

150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl mantelijauhetta
2,5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1,1 dl maitoa
2 omenaa
Kuorrutus:
75 g voita tai margariinia
0,75 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl maitoa tai kermaa
2 dl mantelilastuja

Vuoraa irtopohjavuoan (ø 24 cm) pohja leivinpaperilla.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
Yhdistä jauhot, mantelijauhe, leivinjauhe, vaniljasokeri ja kaneli keskenään.
Kaada jauhot sekä maito voi-sokeriseokseena ja sekoita. Sekoita mahdollisimman vähän.
Kuori ja kuutioi omenat ja lisää ne taikinaan. Sekoita nopeasti.
Kaada taikina irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa n. 40 min, kunnes pinta on vaalean ruskea.
Tee kuorrutus. Sulata voi tai margariini kattilassa. Lisää muut aineet voisulaan ja sekoita tasaiseksi.
Kaada kuorrutus kakun päälle.
Nosta  uunin lämpötila 200 asteeseen ja paista kakkua vielä n. 10 min, kunnes kuorrutus on kauniin vaalean ruskea.



Mokkakuppikakut ja pähkinäkuorrute

1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria 
50 g margariinia tai voita
1 muna
2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhoja
1/2 tl suolaa
0,5 dl vahvaa kahvia
0,5 dl kermaa tai maitoa
mahdollisia muita mausteita (esim. jouluisia)
Pähkinäkuorrute:
2 dl kermaa
1 dl maapähkinälevitettä (sokeritonta)
1 rkl vaniljasokeria
3-5 rkl tomusokeria

Vatkaa sokerit ja voi vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten.
Sekoita jauhot, leivinjauhe, mahdolliset muut mausteet ja suola keskenään ja lisää vähitellen voisokerivaahtoon. Lisää lopuksi maitokahvi ja sekoita taikina hyvin.
Jaa taikina muffinsivuokiin ja paista 225 asteessa n. 20 min.
Vatkaa kuorrutetta varten kerma vaahdoksi. Sekoita vaahtoon maapähkinälevite ja vaniljasokeri. Lisää tomusokeria sen mukaan, miten makeaksi ja jämäkäksi tahdot kuorrutteen.
Pursota kuorrute jäähtyneiden kuppikakkujen päälle.


Mustikka-juustokakku

Pohja:
200 g Digestive-keksejä
75 g voita
1,5 rkl sokeria
Täyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kermaa (tai 1 dl kermaa ja 1 dl mustikkalientä)
4 munaa
2 tl sitruunamehua
2 tl vaniljasokeria
1 1/4 dl sokeria 
Marmoripinta:
1 dl tuoreita mustikoita (jos teet lientä myös juustotäytteelle, 3 dl)
3/4 rkl sokeria (juustotäyteliemessä 2 1/4)
Päälle:
tuoreita mustikoita

Murskaa keksit. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja sokeri. Painele keksimuru irtopohjaisen, leivinpaperilla päällystetyn kakkuvuoan pohjalle. Paista pohjaa 175 asteessa n. 10 min. Jäähdytä.
Vatkaa tuorejuusto käsin pehmeäksi. Lisää kerma, munat, sitruunamehu, vaniljasokeri ja sokeri. Sekoita tasaiseksi.
Laita kattilaan mustikat ja sokeri. Kiehuta n. 5 min niin, että mustikat rikkoutuvat ja sokeri sulaa. Painele mustikkaseos siivilän läpi, jotta saat kaiken liemen ja soseen talteen. Jos teet lientä myös juustotäytteelle, lisää osa liemestä täytteeseen.
Kaada tuorejuustoseos pohjan päälle. Lusikoi mustikkalientä sinne tänne kakun pintaan. Vedä veitsellä tai grillitikulla marmorikuvioita kakun pintaan.
Paista 175 asteessa n. 45-50 min. Jäähdytä kakku jääkaappikylmäksi. Ripottele pintaan tuoreita mustikoita.
Lähde: Kodin Kuvalehti 14-15/2014


Omenaletut ja karamellisoidut omenat

5 dl omenatäysmehua tai kuivaa omenasiideriä
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
3/4 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
voita tai margariinia
Karamellisoidut omenat
3-4 (500 g) hapahkoa omenaa
1 tl kanelia
1 rkl sitruunamehua
2 dl sokeria

Vatkaa munat ja vehnäjauhot kevyesti omenamehun/siiderin joukkoon. Lisää suola. Anna jauhojen turvota jonkin aikaa.
Kuumenna rasva pannussa ja paista letut kullanruskeiksi.
Karamellisoituja omenia varten kuori omenat halutessasi. Poista siemenkodat ja viipaloi omenat.
Nosta viipaleet kulhoon. Mittaa joukkoon kaneli ja sitruunamehu. Sekoita ja jätä maustumaan.
Kuumenna paistinpannu ja levitä siihen sokeri. Kun sokeri alkaa sulaa, voit varovasti liikuttaa pannua (älä sekoita, sokeri sitkistyy), jotta sokeri sulaa tasaisesti. Anna sokerin ruskistua, mutta älä polta.
Kääntele omenaviipaleet varovaisesti sokerin joukkoon  ja kuumenna sekoittaen, kunnes viipaleet ovat hieman pehmenneet.
Tarjo lisäkkeenä vaniljakastiketta tai jäätelöä.
Lähde: Pirkka Ruoka-lehti 3/2014


Parsa, Hollandaisekastike ja Eggs Benedict

Parsa
1 nippu vihreää parsaa
suolaa

Hollandaisekastike
2 kananmunan keltuaista
100 g voita
1,3 rkl vettä
1/2 rkl sitruunan mehua
ripaus suolaa ja pippuria

Uppomuna
munia haluamasi kappalemäärä
1 l vettä
1/4 dl etikkaa
ripaus suolaa ja pippuria

Lisäksi kokojyvä- tai moniviljasämpylää ja kinkkua

Parsa: Leikkaa parsan tyvestä 2-3 cm eli puumainen tyviosa pois. Kuori parsat nupun alapuolelta: käytä alustaa tukena koska ohut parsa katkeaa helposti. Paras kuorimaveitsi on kääntyväteräinen eli ns. uudenaikainen kuorimaväline. Kiedo kuoritut parsat kosteaan pyyhkeeseen tai laita kosteaan pakastepussiin odottamaan keittämistä.
Kiehauta kattilassa tarpeeksi vettä maustettuna ripauksella suolaa.Todellinen parsannauttija käyttää keittämiseen parsakattilaa. Tavallinen talliainen voi käyttää tarpeeksi korkeaa kattilaa ja esim. tippaleipien paistoa varten leikattuja säilykepurkkeja. Parsan varsiosan tulee olla kokonaan vedessä, mutta nuput veden yläpuolella (ne kypsyvät höyryssä). Jos varsiosa ei ole kokonaan vedessä, kallista hieman tölkkiä. Keitä parsoja 2-5 min (ohuet 2 min, paksut 4-5 min) niin, että ne säilyttävät vielä hieman napakkuutta. Nosta keitetyt parssat lävikköön ja jäähdytä kylmän veden alla, jotta kypsyminen lakkaa ja kirkkaan vihreä väri säilyy.
Hollandaisekastike: Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Laita munankeltuaiset ja vesi kattilaan tai kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Nosta astia vesihauteeseen ja sekoita voimakkaasti, kunnes seoksesta tulee kuohkeaa ja hieman kiisselimäistä. Nosta astia pois vesihauteesta. Kaada sulatettu voi seokseen ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Mausta kastike.
Uppomuna: Kiehauta vesi ja mittaa sekaan etikka. Sekoita vesi-etikkaa lusikalla tai kauhalla niin, että syntyy pyörre. Riko kananmunat huoneenlämpöisinä kahvikuppiin yksitellen ja kaada varovasti veteen. Kypsennä uppomunia yksi kerrallaan poreilevassa vedessä 4 min ja nosta reikäkauhalla lautaselle. Keltuaisen kuuluu jäädä löysäksi.
Lähde: Pirkka 4/2014


Persikka-valkosuklaapannacotta ja Dumble-kastike

4 dl vispikermaa
100 g valkosuklaata
1 tölkki (820/470 g) persikoita sokeriliemessä tai
valmista persikkasosetta
1/2 sitruunan raastettu kuori
1 tl vaniljasokeria
2,5 liivatelehteä
Dumble-kastike:
1 dl vispikermaa
15 kpl Dumble karkkeja
hyppysellinen suolaa
Koristeeksi:
persikkakuutioita
paahdettua hasselpähkinärouhetta 

Jos haluat pannacottaan toffeenmakua, paloittele valkosuklaa pieneksi veitsellä ja paahda uunissa 175 asteessa n. 5 min. Vahdi paahtoa koko ajan, palaa helposti. Muussa tapauksessa lisää valkosuklaa paloina suoraan kattilaan.
Valmista persikkasose joko soseuttamalla sauvasekoittimella tölkkipersikoita tai käytä valmista vauvansosetta. Jätä 1 persikanpuolikas kuutioitavaksi koristeeksi. Tarvitset pannacottaan 1,5 dl joko soseutettuja persikoita tai valmista sosetta.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5 minuutiksi.
Sekoita kattilassa kerma, paahdettu/paahtamaton valkosuklaa, 1,5 dl persikkasosetta ja sitruunankuoriraaste. Kiehauta seos ja anna kiehua, kunnes suklaa on kokonaan sulanut. Nosta kattila hellalta ja lisää joukkoon vaniljasokeri ja puristetut liivatelehdet. Sekoita hyvin.
Kaada pannacotta annosmaljoihin ja anna hyytyä jääkapissa 2-3 tuntia.
Laita kattilaan kerma ja Dumblet ja lämmitä seosta, kunnes karkit ovat täysin sulaneet. Sekoita välillä.
Ota kattila hellalta ja lisää ripaus suolaa. Jäähdytä.
Voit viimeistellä pannacottat kahdella tapaa:  1) Jos haluat hedelmäisen raikkaan jälkiruoan, levitä hyytyneen pannacottan päälle kerros persikkasosetta ja koristele pinta Dumble-kastikkeella, persikkakuutioilla ja pähkinärouheella.  2) Jos haluat toffeisen makean ja täyteläisen jälkiruoan, päällystä hyytynyt pannacotta Dumble-kastikekerroksella ja koristele persikanpaloilla ja pähkinärouheella.


Peruna-pinaattipannukakku

5 dl maito
1 tl suolaa
2 kananmunaa
1 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl grahamjauhoja
ripaus muskottia ja valkopippuria
1/2 tl meiramia
500 g perunoita
1 1/2 dl keitettyä pinaattia tai nokkosta
1 dl juustoraastettan

Sekoita maito, munat, jauhot ja mausteet ja anna turvota hetken.
Raasta perunat karkeaksi raasteeksi. Hienonna tai sulata pinaatti/nokkoset.
Sekoita perunaraaste ja pinaattisilppu pannukakkutaikinaan. Sekoita lopuksi sekaan juustoraaste.
Paista 200 asteessa n. 20-25 min uunin alatasolla ja 20 min. uunin keskitasolla.
Tarjoile puolukkahillon ja salaatin kanssa.



Peruna-pekoni-nokkosohukaiset

1 kg perunoita vettä
140 g pekonia
115 g pakastettuja nokkosia tai 1 pussi pakastepinaattia
3 munaa
1,5 dl sämpyläjauhoja
Suolaa maun mukaan
Ripaus mustapippuria ja muskottia

Keitä perunat kypsiksi ja tee niistä perunamuusi käyttäen joko maitoa tai perunoiden keitinvettä. Suikaloi ja paista pekonit rapeiksi. Älä heitä pois pekonirasvaa, vaan säästä se lettujen paistamiseen. Sulata nokkoset/pinaatti. Sekoita munat ja jauhot hieman jäähtyneeseen muusiin. Lisää pekoni, pinaatti ja mausteet. Paista ohukaispannulla. Nauti puolukkahillon kanssa.


Perunarösti

600 g perunaa
1 sipuli
3 kananmunaa
100 g juustoraastetta
0,5 tl suolaa
yrttimaustetta, paprikajauhetta, pippurisekoitusta, valkosipulijauhetta
öljyä paistamiseen

Raasta raa'at perunat ja sipuli karkeaksi raasteeksi. Valuta perunoista ylimääräinen neste.
Sekoita kananmunat peruna-sipuliraasteeseen. Lisää joukkoon juustoraaste ja mausteet. Paista röstit esim. lettupannulla tai ruokalusikan kokoisena tavallisella paistinpannulla.



Piparkakkupannacotta ja glögikastike

4 dl kuohukermaa
2 rkl fariinisokeria
2 rkl tummaa siirappia
100 g valkosuklaata
1,5 -2 liivatelehteä
1 tl piparkakkumaustetta
3 tähtianista ja 1 kanelitanko pussissa
Glögikastike:
3 dl glödimehua
1/2 tl piparkakkumaustetta
3 tähtianista ja 1 kanelitanko pussissa
1 rkl perunajauhoja
1/2 dl vettä

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan n. 5 minuutiksi.
Sekoita kattilassa kerma, sokeri, siirappi ja piparkakkumauste. Lisää joukkoon myös harsopussiin laitetut tähtianikset ja kaneli. Kiehauta.
Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Lisää se kiehuvaan kermaan. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja lisää ne kermaan hyvin sekoittaen. Poista maustepussi ja huuhdo se (käytät sitä vielä glögikastikkeessa).
Kaada pannacotta tarjoiluastioihin ja anna jäähtyä jääkaapissa vähintään 2 h.
Kiehauta kastiketta varten glögimehu ja piparkakkumauste sekä pannacotassa käytetty maustepussissa olevat tähtianikset ja kaneli. Ota kiehuttamisen jälkeen maustepussi pois glögistä.
Sekoita perunajauho ja vesi ja kaada seos glögiin ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Odota, kunnes kastike sakenee. Kaada täysin jäähtyneen pannacotan päälle.


Porkkanakeitto

1 ltr vettä
1 1/2 kanaliemikuutiota
2 isoa perunaa
350 gr porkkanaa
1/2 - 1 sipulia
60-70 gr sulatejuustoa (voi käyttää myös esim. yrtti- tai paprikamaustettua tuorejuustoa 100 gr)
Rakuunaa, timjamia
Suolaa, mustapippuria.
(Kanaa, esim paistettuja suikaleita tai grillikanasta jäänyttä lihaa palasina)

Hulahuta kattilaan vesi, kanaliemikuutiota, porkkanat ja sipuli. Anna kiehua hetken, lisää paloitellut perunat. Kun juurekset ovat kypsiä, soseuta koko satsi sauvasekoittimella. Lisää joukoon sulate/tuorejuusto ja kiehuttele hiljakseen, kunnes juusto on sulanut. Lisää yrtit ja mausta maun mukaan. Lisää potkua keitto saa esim. yhdestä pilkotusta chilistä. Proteiiniksi voi lisätä paistettuja kanasuikaleita tai grillatusta kanasta ylijäänyttä lihaa.



Punajuurifalafelit

175 g kikherneitä
280 g etikkapunajuurta
1 dl korppujauhoja
1 kananmuna
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 keskikokoinen sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 tl juustokuminaa
öljyä
Leivitys ja paisto
korppujauhoja
öljyä

Hienonna huuhdotut ja valutetut kikherneet sekä valutetut punajuuret (jos käytät kokonaisia, pieni ne 1-2 osaan) monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon korppujauhot, muna, suola ja pippuri ja anna turvota sipulien valmistuksen ajan.
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota sipuleita ja juustokuminaa rasvassa pannulla miedolla lämmöllä.
Lisää sipuliseos massan joukkoon. Pyörittele kostutetuin käsin massasta pyöreitä pullia ja kääntele ne korppujauhoissa.
Paista pyörykät pannulla rasvassa kypsiksi 10-12 min välillä käännellen.
Tarjoa perunoiden ja sienikastikkeen tai vaikkapa tsatsikin kanssa.
Lähde: Pirkka 10/2014


Puolukkapiiras

150 g margariinia
1 dl sokeria
1 muna
3 rkl vettä
1 tl leivinjauhetta
1 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
Täyte:
1/2 l puolukoita
1 dl sokeria
1/2 dl vettä
1 rkl perunajauhoja
1 neilikka
ripaus kanelia
Pinnalle:
50 g voita tai margariinia
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl kookoshiutaleita

Mittaa täyteainekset kattilaan ja kiehauta ne kiisseliksi koko ajan sekoitellen, kunnes seos sakenee. Anna jäähtyä.
Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää muna ja vesi hyvin sekoittaen (vaatii vatkainta ja täyttä tehoa, jotta seoksesta tulee sileä, ei munakokkelia). Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muutamassa erässä sekoittaen.
Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun piirakkavuokaan ja levitä tasaiseksi esim. jauhotetun käden avulla. Voit halutessasi esipaistaa pohjaa 10 min.
Peitä pohja puolukkakiisselillä ja paista 200 asteisessa uunissa n. 20 min.
Sekoita pintakuorrutuksen ainekset käsin muruiseksi seokseksi. Ripottele seos piiraan pinnalle ja jatka kypsentämistä, kunnes pinta saa kauniin värin, n. 15 min.


Raparperimehu

1,5 kg raparperia
1-1,5 sitruunaa (1 iso, 1,5 pientä)
4 litraa vettä
200-300 g sokeria/nestelitra
(1/2 rkl kuivattua minttua)

Huuhtele raparperinvarret. Pilko raparperit ja sitruunat ohuiksi viipaleiksi. Lado raparperinpalat ja sitruunan viipaleet kerroksittain astiaan. Peitä palat vedellä. Käytä lautasta painona. Anna seistä 3-4 vuorokautta. Halutessasi voit viimeiseksi liotusvuorokaudeksi lisätä joukkoon kuivattua minttua.
Siivilöi. Mittaa neste kattilaan ja lisää sokeri. Jos haluat mehusta makeata, käytä 300 g sokeria mehulitraa kohti. Jos pidät kirpeämmästä, käytä sokeria 200 g tai jopa alle litraa kohti. Voit käyttää myös ruokosokeria. Keitä 10-20 minuuttia ja pullota.
Lähde: Pohjalainen


Raparperi-vanilja-mantelikakku

Kakkutaikina:
180 g sokeria
180 g pehmeätä voita tai margariinia
1 kokonainen kananmuna + 1 keltuainen
180 g mantelirouhetta tai -jauhetta (itse käytin 80 g rouhetta ja 100 g jauhetta)
180 g venhäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kardemummaa
Raparperikompotti:
1 l raparperia paloiteltuna
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria (jos jätät vaniljakreemin pois, käytä 1,5 dl fariinisokeria)
2 rkl vettä
(2 tl perunajauhoja kylmään veteen sekoitettuna)
2 rkl sitruunamehua
1 tl kanelia
Vaniljakreemi:
1,5 dl kylmää vettä
0,5 dl vaniljakreemijauhetta

Tee ensin raparperikompotti. Tuoretta raparperia ei tarvitse kuoria, pese vain varret ja paloittele ne.
Laita vesi ja sokeri kattilaan ja kuumenna, kunnes sokeri saa hieman väriä. Lisää raparperinpalat ja sekoita varovasti puulusikalla, kunnes raparperi on "antautunut". Jos kompotissa on paljon nestettä, sakeuta sitä kaatamalla joukkoon ohuena nauhana kylmään veteen sekoitetut perunajauhot ja sekoittele kompottia, kunnes se on sakeutunut. Lisää joukkoon sitruunamehu ja kaneli.
Vispaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää joukkoon muna ja keltuainen. Sekoita tasaiseksi seokseksi.
Sekoita keskenään kuivat ainekset ja lisää taikinan joukkoon erissä. Suojaa irtopohjavuoka leivinpaperilla (tai suojaa pohja leivinpaperilla ja korppujauhota reunat). Painele puolet taikinasta vuoan pohjalle ja reunalle.
Sekoita vaniljakreemijauhe kylmään veteen ja vatkaa seosta vatkaimen keskinopeudella n. 5 min. Anna seoksen levätä 5 min.
Lisää vuokaan taikinan päälle ensin vaniljakreemi ja sitten raparperikompotti. Tasoita.
Ripottele loppu kakkutaikina nokareina kakun päälle.
Paista uunin alaosassa 180 asteessa n. 45 min riippuen kakun korkeudesta.
Alkuperäinen resepti: http://www.livtv.fi/ohjelmat/sikke---ruokaa-rakkaudella/1377392-jakso-9-raparperi-mantelikakku


Rapukakut    

500 g katkarapuja
150 g purjoa
2 valkosipulinkynttä
3 kananmunaa
3/4 dl vehnäjauhoja
3/4 tl mustapippuria
3/4 tl suolaa
1 1/2 rkl sitruunanmehua
1 1/2 tl sitruunankuoriraastetta
1 tl kuivattua tai 1 dl tuoretta korianteria
rasvaa paistamiseen

Sulata ja valuta katkaravut. Hienonna ne veitsellä pieneksi.
Hienonna purjo ja valkosipuli. Sekoita kaikki rapukakkujen ainekset keskenään. Anna turvota hetki.
Nosta lusikalla nokareet pannulle ja painele pihveiksi (n. 15 kpl).
Paista rasvassa pannulla yhteensä n. 5 min välillä kääntäen.
Lähde: Pirkka 11/2014


Savulohipiirakka    

Pohja:
1 dl grahamjauhoja
1 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
150 g voita tai margariinia
1/2 dl kylmää vettä
Täyte:
1 punasipuli
1/2 paprikaa
n. 300 g lämminsavulohta
tilliä
1/2 sitruunan mehu
ripaus sokeria
2 dl kermaa
3 kananmunaa
mustapippuria
sitruunapippuria
ripaus suolaa
3 dl emmental-mozzarella juustoraastetta

Voitele ja korppujauhota piirakkavuoka (ø 29 cm).
Yhdistä jauhot kulhossa. Nypi sekaan rasva. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
Levitä taikina sormilla kevyesti painellen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja esipaista 200 asteessa n. 15 min.
Pilko sipuli ja paprika pieniksi kuutioiksi ja paista pannulla 5-10 min.
Levitä esipaistetun pohjan päälle sipuli-paprikaseos, palasiksi revitty savulohi ja tilli. Purista päälle sitruunamehu ja ripottele hieman sokeria.
Sekoita kerma, munat ja mausteet keskenään ja kaada seos tasaisesti piirakan päälle. Ripottele pinnalle juustoraaste.
Paista piirakka 200 asteessa uunin alaosassa 30-40 min.


Savusiikakeitto     

8-10 varhaisperunaa
5 varhaisporkkanaa
1 kevätsipuli tai purjon valkoinen osa
1 l vettä
2 kalaliemikuutiota
5 maustepippuria
0,5 l maitoa
100 g valkosipulituorejuustoa
400 g savusiikaa tai siikafileitä
nokare voita
2 rkl sitruunamehua
Päälle:
ruohosipulia ja tillisilppua

Rapsuta perunat ja porkkanat puhtaiksi ja paloittele ne. Silppua kevätsipuli tai purjo.
Kiehauta kattilassa vesi, kalaliemikuutiot ja pippurit. Lisää kasvikset kiehuvaan veteen ja keitä, kunnes ne ovat puolikypsiä.
Lisää kattilaan maito. Kuumenna ja lisää joukkoon paloiteltu tuorejuusto.
Kun juusto on sulanut, lisää joukkoon ruodoton, paloiteltu siika ja nokare voita. Kypsennä muutama minuutti. Tarkista maku.
Siirrä kattila liedeltä ja viimeistele keitto ruohosipuli- ja tillisilpulla sekä sitruunamehulla.
Lähde: Kodin Kuvalehti 14-15/2014


Siskonmakkarakastike

400 g siskonmakkaraa
1 rkl öljyä
1 paprika
1 sipuli
1 maustekurkku
1 prk tomaattimurskaa
1 lihaliemikuutio
ripaus sokeria
1 rkl sinappia
100 g valkosipulituorejuustoa
2 dl kermaa
persiljaa

Poista paprikasta siemenet ja leikkaa se kuutioiksi. Silppua sipuli ja kuutioi maustekurkku.
Kaada öljy paistinpannulle ja puristele siskonmakkaroiden sisältö kuoresta pannulle (n. 4 palaa/makkara). Paista makkaroita, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Nosta ne hetkeksi lautaselle.
Laita sipulit, paprikat ja maustekurkku paistinpannulle ja anna kuullottua n. 5 min. Lisää tomaattimurska. lihaliemikuutio ja ripaus sokeria. Anna kiehua, kunnes lihaliemikuutio on sulanut.
Lisää kastikkeeseen tuorejuusto ja sinappi ja sekoita, kunnes juusto on sulanut kastikkeeseen. Lisää makkarat ja anna porista hiljalleen 5-10 min.
Koristele lopuksi kastike persiljalla.


Sitruunaiset mustikka-valkosuklaa cupcakesit
12 kpl

2 munaa
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
100 g voita
2 dl maitoa
1 sitruunankuori
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2 dl tuoreita mustikoita
50 g rouhittua valkosuklaata
 Kuorrute:
150 g sitruunaista tuorejuustoa
3 dl tomusokeria
3 rkl sitruunamehua
mustikkalientä värjäykseen
nonparelleja koristeluun 

Vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdooksi.
Sulata voi. Lisää muna-sokerivaahtoon sulatettu, jäähdytetty voi, maito ja raastettu sitruunankuori.
Yhdistä kuivat aineet ja vatkaa ne taikinan joukkoon.
Lusikoi muffinsivuokaan pari ruokalusikallista taikinaa. Lisää päälle mustikoita, rouhittua valkosuklaata ja lopuksi vielä taikinaa.
Paista 200 asteessa 10-12 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla.
Voit ripotella muffinsien päälle tomusokeri tai kuorruttaa ne.


Sitruuna-salmiakki kuppikakut

150 g margariinia
2 1/2 dl sokeria
3 kananmunaa
1 ison sitruunan mehu ja 1/2 sitruunan kuoriraaste
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
12 palaa salmiakkitoffeeta (Kick) tai 1/2 dl turkinpippurirouhetta
Kuorrute:
2 dl kuohu- tai vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
6 rkl tomusokeria
1/2 sitruunan kuoriraaste
3 rkl turkinpippurirouhetta

Vatkaa margariini, sokeri ja sitruunankuoriraaste vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
Sekoita leivinjauhe ja suola vehnäjauhoihin. Lisää jauhot erissä vaahtoon varovasti käännellen vuoronperään sitruunamehun kanssa. Jos käytät turkinpippurirouhetta, sekoita se viimeisenä taikinaan.
Annostele taikina muffinsivuokiin tai muffinipeltiin siten, että täytät n. 2/3 vuoasta. Jos käytät salmiakkitoffeeta, paina viimeiseksi pala toffeeta jokaiseen vuokaan.
Paista 180 asteessa n. 15-20 min. Peitä vuoat foliolla, jos pinta alkaa tummua liikaa. Jäähdytä.
Valmista kuorrute. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää notkistettu, kylmä tuorejuusto, tomusokeri ja sitruunankuoriraaste ja vatkaa tasaiseksi (varo vatkaamasta liikaa). Sekoita lopuksi joukkoon turkinpippurirouhe.
Pursota kuorrute täysin jäähtyneiden kuppikakkujen päälle. Koristele halutessasi turkinpippurirouheella ja sitruunankuoriraasteella.


Suklaa(appelsiini)kakku

3 dl maitoa (tai appelsiinimehua)
1 1/2 dl sokeria
50 g kaakaojauhetta
100 g suklaata (90 g kakkuun + 10 g koristeeksi)
(appelsiininkuori raastettuna)
200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 munaa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Kuorrutus:
3 rkl voisulaa
1/2 keltuainen
2 tl kanelia
2 rkl kylmää, vahvaa kahvia tai appelsiinimehua
2-3 dl tomusokeria
Koristeeksi:
suklaalastuja tai appelsiininkuorilastuja

Kiehauta maito, sokeri ja kaakaojauhe. Rouhi suklaa esim. veitsellä.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.  Lisää jäähtynyt maitosuklaaseos. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaa. Sekoita joukkoon lopuksi suklaarouhe.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista kakku 175 °C n. 1 t 10 min. Suojaa foliolla, kun pinta on saanut hieman väriä. Huom. testaa kakun kypsyys esimerkiksi cocktail-tikulla. Joillakin paistoaika on ollut pidempi.

Sekoita kuorrutuksen ainekset keskenään ja lusikoi kuorrutusta jäähtyneen kakun päälle. Koristele suklaalastuilla. Anna kuorrutteen hyytyä hetki jääkaapissa.
Olen tehnyt perusreseptistä myös suklaa-appelsiinikakkuversion, jolloin korvasin maidon appelsiinimehulla ja lisäsin taikinaan appelsiininkuoriraastetta.


Suklainen juustokakku

18 kpl Domino-keksejä tai 262,5 g (21 kpl) vastaavia keksejä
30 g sulatettua voita tai margariinia
600 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia tai vastaava)
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
200 g tummaa suklaata sulatettuna (yli 50% kaakaota)
3 kananmunaa
Koristeluun:
250 g Mascarpone-juustoa
1 rkl sokeria
2 rlk vaniljasokeria
1/2 verigreipin (1 appelsiinin) mehu
tai 2 dl kermavaahtoa
Mandariinipaloja sokeriliemessä, kirsikoita, sukaattia ja hasselpähkinärouhetta
tai
Kesällä tuoreita marjoja

Uunin lämpötila 165 °C.  Murskaa keksit ja sekoita keksimurska ja sulatettu voi tai margariini. Vuoraa irtopohjavuoka (Ø 22–24 cm) leivinpaperilla ja painele seos vuoan pohjalle. Esipaista pohjaa uunin yläosassa 10 min.
Sekoita tuorejuusto, sokeri ja vaniljasokeri. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Sekoita suklaasua ja munat yksitellen vatkaamalla juustoseokseen. Kaada seos pohjan päälle.
Paista kakkua n. 1 h uunin alatasolla. Jäähdytä kakkua hyvin, ainakin 4 h ensin huoneenlämmössä ja lopussa jääkaapissa, ennen vuoan irroittamista, koristelua ja tarjoilua.
Sekoita Mascarponeen sokeri, vaniljasokeri ja verigreipin mehu. Koristele kakku säilykehedelmillä tai tuoreilla marjoilla.  
Lähde: Pirkka Ruoka 1/2014


Tilliliha naudanlihasta

500 g naudan paistisuikaleita tai 750 g luullista nautaa
6-8 dl vettä (kunnes liha peittyy)
1 tl suolaa
1 sipuli
1 porkkana

8 kokonaista maustepippuria
8 kokonaista valkopippuria
1 laakerinlehti
tillin varsia
kuivattua selleriä
1/2 lihaliemikuutio

50 g voita tai margariinia
2,5 rkl vehnäjauhoja
5 dl lihojen keitinlientä
tilliä, sokeria, etikkaa

Laita liha kylmään veteen. Mausta se suolalla ja anna kiehahtaa. Kuori vaahto kattilasta kiehumisen aikana. Lisää joukkoon juurekset ja mausteet ja anna kiehua, kunnes liha murenee (n. 480-60 min)
Siivilöi lihan keitinliemi talteen ja erottele lihat muista aineista lautaselle.
Sulata rasva kattilassa, älä anna sen ruskettua. Lisää jauhota ja sekoita tasaiseksi, anna poreilla pikku hetki. Lisää keitinliemi useammassa erässä ja sekoita jauhoseos liemeen tasaiseksi vispilällä aina ennen seuraavan liemierän lisäystä.
Anna kastikkeen kiehua hiljalleen 5-10 min. riippuen jauhojen karkeudesta.
Lisää kastikkeeseen tilliä, etikkaa ja sokeria. Määrät riippuvat omasta maustasi. Jos et ole aiemmin tehnyt tillilientä, lisäile kutakin maustetta teelusikka kerrallaan, kunnes löydät miellyttävän yhdistelmän. Muista kuitenkin, että ruoka on tilliliha (omat määräni olivat n. 1,5 tl sokeria, 3-4 tl etikkaa ja runsaasti tilliä).


Tippaleivät
n. 10 kpl
 
2 munaa
1/4 dl sokeria
1 dl maitoa
(raastettua sitruunan kuorta n. 1/2 tl)
2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
pinnalle tomusokeria
paistamiseen rypsiöljyä (1/2 - 1 ltr)

Muutama vinkki ennen tippaleipien teon aloittamista: Voit käyttää tippaleipien pursottamiseen pursotinpussia tai pakastepussia, jonka kulmaan leikkaat pienen reiän. Kaikkein kätevin pursotin on kuitenkin tyhjä ketsuppi- tai vastaava pullo.
Käytä tyhjiä säilykepurkkeja renkaina, joiden sisään voit pursottaa tippaleipätaikinaa, ettei se leviä pitkin kattilan pohjaa. Leikkaa teräksisestä säilyketölkistä pois kansi ja pohja ja sinulla on muotti. Jos paistat useamman tippaleivän yhdellä kertaa, leikkaa useampi purkki. Pese ja kuivaa ne hyvin ja irroita etiketti.
Tarvitset myös esim. grillipihdit purkkien käsittelyyn sekä reikäkauhan tippaleipien käsittelyyn.

Tippaleipätaikina muistuttaa hieman lettutaikinaa. Riko munat kulhoon ja vispaa vispilällä niiden rakenne rikki. Lisää munien joukkoon sokeri, maito ja halutessasi raastettu sitruunan kuori. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vispilällä sekoittaen muna-maitoseokseen. Kaada taikina pursotinpussiin tai suppiloa avuksi käyttäen pursotinpulloon.

Laita muottirengas/renkaat kattilaan ja kaada sinne rypsiöljyä n. 10 cm korkeudelle. Varaa kattilasi kansi hellan viereen, jos öljy sattuisi syttymään tuleen. Lämmitä öljy 170-180 asteiseksi. Jos sinulla ei ole mittaria, öljy on valmista kun, tiputtaessasi sinne palan vaaleata leipää, se paistuu n. minuutissa kullankeltaiseksi. Öljy ei saa olla liian kuumaa, koska silloin tippaleivät eivät kypsy sisältä rapeiksi.

Pursota taikina siksakaten erisuuntaisesti kerroksittain muotin sisään. Anna tippaleivän kypsyä hetki ja poista muotti esim. grillipihtejä apuna käyttäen. Kun tippaleipä on kypsynyt muutaman minuutin toiselta puolelta, käännä se ja anna myös toisen puolen kypsyä. Nosta valmiit tippaleivät talouspaperin päälle valumaan. Ripottele valmiiden, hieman jäähtyneitten tippaleipien päälle tomusokeria. Valmiit tippaleivät voi myös jättää talouspaperin päälle esim. yön yli rapeutumaan ja koristella tomusokerilla vasta seuraavana päivänä.
Lähde: Kinuskikissa


Tomaattinen nakkikastike

300 g nakkeja
tilkka öljyä paistamiseen
1-2 tl paprikajauhetta
1 pieni sipuli
1 maustekurkku
1 pieni paprika
500 g tomaattimurskaa
1 lihaliemikuutio
1 rkl sinappia
hyppysellinen sokeria
2 dl ruokakermaa

Paloittele nakit. Hienonna sipuli. Poista paprikasta siemenet ja kuutioi sekä se että maustekurkku.
Paista nakit kevyesti öljyssä paistinpannulla. Lisää joukkoon paprikajauhe, sipulit, paprika ja maustekurkku. Anna paistua, kunnes sipulit kuullottuvat.
Lisää joukkoon tomaattimurska ja lihaliemikuutio. Anna kiehua hiljalleen n. 15 min.
Lisää seokseen sinappi, hyppysellinen sokeria ja ruokakerma. Anna hautua hiljalleen vielä n. 10 min.
Tarjoa perunan ja salaatin kanssa.


Tuorejuustolla täytetyt silakkapihvit

375 g silakkafileitä
suolaa, sitruunapippuria
90 g sitruunatuorejuustoa
50 g purjoa
öljyä
tilliä, tuoretta tai pakastettua
6 palaa/55 g hapankorppuja
sitruunamehua
(sinappia)

Laita hapankorput pussiin ja murskaa ne aivan hienoksi esim. kaulimella. Kuullota purjo paistinpannulla öljyssä ja anna jäähtyä.
Levitä silakkafileet uunipellille leivinpaperin päälle nahkapuoli alaspäin. Ripottele jokaiselle fileelle suolaa ja sitruunapippuria.
Notkista tuorejuusto sekoittamalla lusikalla. Sekoita juustoon tilli ja kuullotettu purjo. Levitä täyte puoleen silakkafileistä. Älä laita liikaa täytettä, jotta se ei pursua paistovaiheessa ulos. Nosta jokaisen täytetyn fileen päälle täyttämätön silakkafile nahkapuoli ylöspäin.
Purista silakkapihvin päälle loraus sitruunamehua.
Kaada hapankorppumurska matalalle lautaselle ja leivitä silakkapihvit molemmilta puolilta. Voit tarpeen vaatiessa ripotella hieman lisämurskaa pihvien ylöspäin olevalle pinnalle.
Paista 225 asteessa n. 10-14 min. riippuen fileiden koosta.
Vinkki: Halutessasi lisämakua sivele täytettäville silakkafileille (1/2 fileistä) ensin ohuelti sinappia ja lisää sitten tuorejuustotäyte. Koska juusto on aika miedosti sitruunainen, käytettäessä sinapin kanssa sitä kannattaa lisäterästää tilkalla sitruunamehua.


Uunisei

400 g pakasteseitä
1 rkl öljyä
1 paprika
pala purjoa
200 g yrtti- ja valkosipulimaustettua tuorejuustoa
1/2 sitruunan mehu
50 g juustoraastetta
ripaus mustapippuria ja suolaa

Sulata sei. ja laita palat uunivuokaan.
Halkaise paprika ja poista siemenet sekä valkoinen osa. Paloittele paprika ja purjo.Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota paprikaa ja purjoa hetki siinä. Lisää paistinpannulle tuorejuusto ja juustoraaste ja anna sulaa. Mausta seos sitruunamehulla, mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla.
Kaada kastike uunipannulle seipalojen päälle. Kypsennä uunin keskitasolla 200 asteessa n. 15 min.


Vaahtokarkkikakku

100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1/2 dl fariinisokeria
1 kananmuna
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3/4 dl maitoa
Täyte:
200 g pakastettuja puolukoita
2 dl maitoa
200 g vaahtokarkkeja

Vatkaa pehmeä rasva, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten.
Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita jauhoseos vuorotellen maidon kanssa taikinaan.
Kiinnitä irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohjalle leivinpaperi. Levitä taikina vuokaan tasaiseksi kerrokseksi.
Paista pohja 175 asteessa 15-20 min. Irrota pohja vuoasta leivinpaperin avulla ja anna pohjan jäähtyä ritilällä. Pese vuoka ja siirrä pohja takaisin vuokaan. Nosta vuoka jääkaappiin.
Hienonna jäiset puolukat monitoimikoneessa tai tehosekoittimella (hetken sulaneina).
Kiehauta maito pinnoitetussa kattilassa. Lisää vaahtokarkit ja käännä levy pois päältä. Sekoita, kunnes vaahtokarkit ovat sulaneet (lämmitä tarvittaessa maitoa miedolla lämmöllä).
Ota kattila liedeltä ja nosta se kylmään vesialtaaseen. Sekoita joukkoon puolukat. Anna sekoituksen jäähtyä 5-10 min välillä sekoittaen.
Kaada täyte pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa ainakin 2-4 tuntia.
Lähde: Pirkka-lehti 10/2014 


Verigreippikakku

3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2 1/2 dl sokeria
200 g veriappelsiinijogurttia
2 munaa
1/2 dl rypsiöljyä
1/2 dl verigreippimehua
1 verigreipin kuori raastettuna 
Kostutus:
1 dl verigreippimehua  
Kuorrutus:
3 rkl voisulaa
1/2 keltuainen
1 tl vaniljasokeria
2 rkl verigreippimehua
2-3 dl tomusokeria 
Koristeeksi:
verigreippilastuja ja nonparelleja

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää muut aineet ja vatkaa vatkaimella tasaiseksi.
Voitele ja korppujauhota vuoka (1,5 l). Kaada taikina vuokaan. Paista 180 asteessa uunin alatasolla n.
45-50 min. Peitä kakku foliolla, jos pinta alkaa ruskettua liikaa.
Kumoa kakku vuoasta ja anna jäähtyä. Kostuta jäähtynyt kakku kauttaaltaan verigreippimehulla.
Valmista kuorrute. Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Lisää joukkoon keltuainen, vaniljasokeri ja mehu ja sekoita tasaiseksi. Siivilöi joukkoon tomusokeria ja sekoita, kunnes kuorrute on riittävän jämäkkää. Valuta kuorrute lusikalla kakun päälle. Koristele ja laita hetkeksi jääkaappiin, jotta kuorrute jähmettyy.
Alkuper. resepti : http://www.kinuskikissa.fi/appelsiinikakku/


Vuokaleipä

5 dl 42 asteista vettä
1 pussi kuivahiivaa
2 tl suolaa
4 tl sokeria
2 dl vehnäleseitä
n. 12 dl jauhoja (yli puolet vehnää, loppu esim. hiivaleipä- tai ruisjauhoja))
2 rkl öljyä
mausteita valintasi mukaan (pähkinä, manteli, siemenet, anis, fenkoli, pomeranssinkuori, kumina)

Sekoita 2 dl jauhoja, suola, sokeri, hiiva ja valitsemasi mausteet keskenään ja lisää ne lämpimään veteen. Lisää leseet ja loput jauhot esim. puuhaarukalla sekoittaen. Lisää lopuksi öljy.
Voitele kaksi n. 1,5 litran leipävuokaa öljyllä. Jaa taikina puoliksi kumpaankin vuokaan ja levitä tasaisesti. Anna taikinan kohota liinan alla huoneenlämmössä lähes kaksinkertaiseksi. Voitele halutessasi leipien pinta vedellä ja ripottele päälle esim. sesamin- tai unikonsiemeniä
Paista 200 asteessa uunin pohjalla ritilän päällä 15 min. Nosta ritilä uunin alimmalle tasolle ja paista vielä 15 min.
Anna leivän rauhoittua hetki, ennen kuin kumoat sen ritilälle. Jäähdytä leivinliinaan käärittynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)